6 motive pentru care nu te-au contactat angajatorii

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 22:04
3515 citiri
6 motive pentru care nu te-au contactat angajatorii

In vremurile bune, cand raspundeai la un anunt de angajare, aveai impresia ca iti trimiteai CV-ul pe mare, intr-o sticla. Dar macar primeai un telefon sau un e-mail de confirmare. Acum, cu volumul urias de aplicanti, ai foarte mari sanse sa nu mai primesti nici un semn.

Daca nu-ti auzi decat ecoul vocii cand incerci sa vorbesti cu compania pentru care ai vrea sa lucrezi, continua-ti cautarile si socializeaza. De asemenea, iti poti imbunatati metodele, pentru a iesi mai mult in evidenta data viitoare.

Recruiterii si expertii in cariera sunt de acord cu faptul ca, daca nu te-a sunat nimeni si daca nu ai obtinut un interviu – sau macar un e-mail de confirmare – este pentru cel putin unul din urmatoarele sase motive.

1. Pur si simplu nu i-ai impresionat.

Esti un candidat bun, insa a existat un candidat si mai bun. In piata de munca actuala, angajatorii pot sa gaseasca exact candidatul de care au nevoie. Un e-mail de multumire si refuzare ar fi un gest frumos. Insa nu te astepta la asa ceva prea curand.

2. S-ar putea sa-i impresionezi... odata ce ajung la tine.

Companiile primesc acum atat de multe cereri de angajare, incat nici macar nu au timp sa trimita scrisori sau e-mail-uri de confirmare. “Stiu o companie importanta de software careia ii trebuie mai mult de 3 saptamani pentru a trimite astfel de mesaje, iar unele companii rasfoiesc CV-urile pentru un singur post in cateva luni de zile,” spune expertul in cariera Sue Fox, pentru Yahoo! HotJobs.

3. I-ai fi impresionat daca ai fi urmat instructiunile.

“Multe anunturi de angajare folosesc verbul ‘trebuie’, nu ‘ar fi indicat sa.’” Potrivit lui Dave Opton, CEO si fondator al ExecuNet. “Daca anuntul stipuleaza ca trebuie sa ai experienta cu X lucru, atunci aranjeaza-ti CV-ul astfel incat sa arati acest lucru,” spune Opton.

Daca raspunzi la un anunt de angajare, asigura-te ca raspunzi exact in maniera dorita de companie. Si retine ca daca nu aplici specific pentru un job si nu faci decat sa trimiti zeci sau sute de CV-uri standard, CV-ul tau va ajunge, cel mai probabil, in dosarul de spam al companiei.

4. Ai putea sa-i impresionezi daca ai aplica pentru un job mai potrivit.

Recruiterul independent Cheryl Ferguson spune ca multi candidati sunt supracalificati, subcalificati sau pur si simplu nepotriviti. “Daca trebuie sa gasim un candidat pentru un job anume, iar tu nu esti potrivit, sa nu presupui ca vom gasi jobul potrivit pentru tine. De multe ori, oamenii trimit CV-uri si tot ce vreau sa fac este sa-i intreb ‘Macar ai citit descrierea jobului?’”

5. Prezentarea ta ar putea fi imbunatatita.

“Cele mai frecvente greseli pe care le intalnesc sunt lipsa unei scrisori de intentie si o declaratie a obiectivelor care este total nepotrivita pentru jobul disponibil,” spune Lindsay Olson, partener si recruiter la Paradigm Staffing. “Mult mai grave sunt e-mail-urile in masa, in care candidatii nu au nici cea mai mica idee pentru ce job aplica.”

6. Nu exista nici un job.

Uneori, din cauza unor reduceri de buget efectuate pe ultima suta de metri, un post este eliminat inainte sa fie ocupat. Alteori, potrivit lui Olson, companiile analizeaza CV-urile chiar daca stiu ca nu au nici un post disponibil. “Unele companii vor sa primeasca multe CV-uri, pentru ca se gandesc ca ar putea angaja in viitorul apropiat,” spune Olson.

Cum poti afla ce s-a intamplat?
Daca simti ca CV-ul tau pluteste in largul marii si ai dori macar sa stii ca nu mai esti in cursa, poti face ceva in aceasta privinta.

1. Contacteaza compania.

Daca esti destul de sigur ca esti potrivit pentru jobul respectiv si nu ai primit nici un semn de o saptamana, poti suna pe cineva, pentru a afla macar daca nu intri in discutie. Incearca sa il gasesti pe managerul angajator (departamentul de resurse umane este prea ocupat si, de cele mai multe ori, nimeni de acolo nu vrea sa auda de tine).

“Daca dai un telefon, nu lasa un mesaj,” spune Opton. “Dimineata devreme sau dupa ora 5 dupa-amiaza ai cele mai multe sanse de a vorbi cu o persoana reala, nu cu un robot telefonic.”

2. Insa nu fi agasant.

“Daca ai fost la un interviu si ai trimis o scrisoare de multumire, asteapta o saptamana,” spune Fox. Unul sau doua e-mail-uri sunt acceptate, insa trei deja vor da dovada de disperare, adauga ea. “Si niciodata, orice s-ar intampla, sa nu apari la sediul firmei, cerand sa vorbesti cu cineva, fara sa stabilesti un interviu inainte. Se va intoarce totul impotriva ta.”

3. Reciteste anuntul de angajare.

CV-ul pe care l-ai trimis chiar a intrunit cerintele jobului? Sau sperai sa gaseasca un alt job special pentru tine? “Ador sa vad ca aplicantul si-a facut temele si stie deja totul despre companie si despre pozitie,” spune Ferguson. “Ne usureaza treaba amandurora.”

4. Arunca-ti o privire peste CV.

Cere o a doua parere si poate chiar pe cea de-a treia. Te pune in lumina potrivita? Este construit in mod profesionist? Cuprinde realizarile mai mult decat pozitiile detinute si datele aferente?

5. Nu ignora networkingul.

“Este intotdeauna cel mai bine sa-ti faci loc intr-o companie socializand,” spune Opton. “Vei obtine mult mai multa atentie individuala fata de cineva care raspunde la un anunt de angajare.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anagajator, #candidat, #cariera, #cv, #job , #Resurse umane