10 pasi pana in varful companiei

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 13:23
2736 citiri
10 pasi pana in varful companiei

Tinerii angajati fac multe greseli, mai ales la primul job. Unele pot fi motivate prin lipsa de experienta, altele prin lipsa de rabdare, iar acestea din urma pot avea efecte negative asupra intregii cariere. Daca urmaresti sa obtii un post de conducere, trebuie sa depui eforturi considerabile fara te lasi coplesit de frustrari, sustin expertii in HR citati de Forbes.com. 

Specialistii sunt de parere ca cel mai bine ar fi sa nu te aventurezi prea repede in lupta pentru evolutia profesionala, ci sa ramai in pozitia in care te afli in timp ce iti pregatesti terenul pentru etapele care urmeaza, potrivit publicatiei Forbes.

Evolutia profesionala este o adevarata arta, pentru care este absolut necesar sa ai doze echilibrate de aptitudini, cunostinte de cultura generala si incredere in fortele proprii.

Pe langa aceste elemente esentiale, specialistii citati de Forbes au alcatuit o lista de pasi care trebuie urmati atunci cand vrei sa obtii o pozitie superioara in compania ta.

Intelege valorile companiei

Primul pas in intelegerea fundamentelor organizatiei si domeniului in care lucrezi este efortul de a afla care este functia fiecarui departament si care sunt principalii factori de decizie din companie.

Analizeaza si fa diferenta intre domeniile din cadrul companiei care te ajuta sa ajungi la pozitia vizata si cele care nu iti ofera nicio sansa, prin natura lor.

Documenteaza-te, citeste publicatiile de specialitate  si participa la conferinte pentru a-ti face o imagine  despre directia in care se indreapta domeniul tau profesional si modalitatile prin care te-ai putea evidentia in el.

Alcatuieste o strategie cu privire la obiectivele carierei tale

Analiza profunda a asteptarilor pe care le ai de la cariera ta reprezinta un pas esential, insa multi ignora importanta lui, sustin expertii.

Ia in considerare sacrificiile pe care ai putea fi nevoit sa le faci, precum calatoriile in interes de serviciu, un numar mai mare de ore lucrate si mai putin timp acordat familiei si gandeste-te daca merita si de ce.

Gandeste-te daca urmaresti sa obtii pozitia respectiva doar pentru recompensele materiale pe care ti le-ar putea aduce sau vrei sa fii cel care ia deciziile pentru ca ai o perspectiva de ansamblu asupra unui plan de succes.

Da-ti seama daca urmaresti doar sa ai putere asupra echipei tale sau chiar iti doresti sa fii o sursa de inspiratie si motivare pentru colegi.

Daca realizezi ca pozitia de conducere este ceea ce iti doresti cu adevarat, atunci alcatuieste o “harta” a posturilor pe care trebuie sa le ocupi pana ajungi la pozitia respectiva.

Fa-ti cunoscute ambitiile, insa fii cat mai discret

Comunica ceea ce urmaresti sa obtii in cariera ta, dar ai grija sa nu pari, prin comportamentul tau, un oportunist in fata colegilor.

Specialistii in HR te sfatuiesc sa iti provoci seful la o discutie sincera cu privire la punctele tale forte si cele slabe si directia in care te indreapta ele, din punct de vedere profesional.

Apoi poti propune sa fii luat in considerare pentru vreo sarcina mai importanta si sa ceri sfaturi cu privire la modalitati prin care ai putea sa evoluezi.

Identifica punctele tale slabe si valorifica-le pe cele forte

Dupa ce vorbesti cu seful tau, concentraza-te asupra catorva modalitati prin care ai putea sa evoluezi.

Stai de vorba cu colegii pe care ii respecti cel mai mult, cu cineva din alt departament sau din afara companiei pentru a masura care sunt punctele forte, in perceptia lor si care sunt zonele in care ai nevoie de imbunatatiri.

Alcatuieste apoi un plan de utilizare la potential maxim a aptitudinilor tale si de dezvoltare a celor necesare in continuare, te sfatuiesc expertii.

In aceasta etapa poti lua in considerare cateva cursuri de specializare, activitati de voluntariat si chiar conversatii cu persoane din reteaua profesionala pentru a invata mai multe din experienta lor.

Negociaza cu superiorii resursele de care ai nevoie pentru a reusi

Nu ezita sa ceri resursele de care ai nevoie pentru a obtine performante de top, spun specialistii in Resurse Umane citati de Forbes.

Fa un inventar cu timpul, subalternii si echipamentul de care ai nevoie.

Daca stii ca, in momentul actual, cu resursele pe care le ai, e imposibil sa atingi succesul, cere mai multe resurse.

Daca te asiguri ca ai echipamentul necesar in fiecare etapa a evolutiei tale profesionala, iti vei amplifica sansele de obtine postul de conducere pe care il urmaresti, sustin specialistii.

Investeste in reteaua sociala

Cercetarile recente au aratat ca 75% din fericirea la locul de munca se bazeaza pe optimism, sustinere sociala si coordonarea stresului intr-o maniera pozitiva.

Nu poti sa fii pozitiv la locul de munca fara o sfera sociala placuta, potrivit expertilor.

Reteaua profesionala este de asemenea extrem de importanta, intrucat pe langa faptul ca un om apreciat de cei din jur are mai mari sanse de a fi promovat, acesta are acces si la informatiile cu privire la oportunitatile aparute in cadrul companiei si nu numai.

Alege cateva persoane de incredere care sa iti ofere feedback constant in schimbul aprecierii tale.

Gaseste un mentor

O relatie apropiata cu un mentor este esentiala atunci cand cauti sa ocupi o pozitie de conducere.

Ai nevoie de un sustinator cu valoare in companie, dispus sa isi asume un risc pentru tine atunci cand se pune problema promovarilor, iar pentru a atrage atentia unei astfel de persoane, trebuie sa te implici in proiectele importante, sunt de parere expertii.

Tine minte ca o relatie puternica presupune beneficii multuale pentru ambele parti, de aceea trebuie sa analizezi ce ai de oferit in schimb, fie ca este vorba de cunostinte tehnice sau pur si simplu o perspectiva de interior asupra managementului generatiilor tinere.

Comporta-te ca un adevarat lider

Chiar daca nu ai obtinut inca titulatura dorita, este foarte important sa fii perceput ca un colaborator la efortul de consolidare a echipei.

Chiar daca te concentrezi sa obtii succesul personal, nu trebuie sa uiti de importanta pe care o are sustinerea oferita de tine pentru ceilalti membrii ai echipei.

Specialistii te sfatuiesc sa iti faci un obicei zilnic in a recunoaste realizarile celorlalti, actiune care ar putea creste productivitatea cu pana la 30%, potrivit publicatiei Forbes.

Mai mult decat atat, sustinandu-i pe ceilalti si investind in evolutia lor, poti demonstra superiorilor ca ai deja calitatile unui lider care stie sa isi motiveze subalternii.

Observa cu atentie cultura organizationala

Fiecare companie are un set diferit de reguli de cultura pe care esti nevoit sa le respecti.

Observa modul in care se imbraca angajatii de succes si cu pozitii inalte, modul in care acestia vorbesc si cum se comporta la birou.

Este foarte important pentru tine sa emani “incredere pozitiva” de sine si sa arati ca un adevarat lider, sustin expertii citati de Forbes.

Daca te imbraci si te comporti ca si cand ai obtinut deja postul de conducere pe care il doresti, celor din jur le va fi mult mai usor sa te accepte ca si lider.

Pastreaza o atitudine pozitiva

Pasii urmati pana acum te aduc in mod sigur in directia cea buna, de aceea nu trebuie sa te lasi coplesit de stres sau frustrari.

Aminteste-ti de ce iti place jobul tau si ai grija sa nu iti depasesti sarcinile, pentru ca munca in exces nu poate aduce decat esecul, potrivit expertilor in HR.

Investeste timp pentru familia ta, prietenii tai si activitatile de interes personal, dupa program, astfel incat sa te intorci cu forte proaspete la munca a doua zi si capabil de concentrare maxima, te sfatuiesc specialistii.

#angajati, #cariera, #companie, #conducere, #post , #Resurse umane