Topul joburilor "nemuritoare": De la bucatar sef la matematician

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 14:50
7412 citiri
Topul joburilor "nemuritoare": De la bucatar sef la matematician

Indiferent de cum va evolua piata muncii in urmatorii ani si indiferent de tehnologiile viitorului, exista anumite profesii care nu vor disparea niciodata.

Astfel de joburi sunt imune la toate transformarile care au loc pe piata muncii, potrivit unui top realizat de CNBC

Farmacist

Sunt boli care nu pot fi combatute cu repaos la pat sau ceai, ci cu medicamente. Cu toate ca in acest caz, medicul poate parea singura varianta de remediu, lucrurile nu stau asa.

Atata timp cat bolile vor exista, farmacistii vor fi cei care vor distribui medicamentele. Prin urmare, daca te gandesti la o meserie de viitor, care sa nu fie in pericol de disparitie, jobul de farmacist poate parea promitator.

Matematician

Matematica este una dintre pietrele de temelie ale universului, spun specialistii. Cu exceptia cazului in care acest lucru nu se va schimba, intotdeauna va fi nevoie de un expert care sa cunosca subiectul dincolo de simplele operatii de adunare si scadere.

O astfel de persoana este matematicianul, ale caror competente pot fi aplicate la o gama larga de subiecte, pornind de la informatica si ajungand pana la fizica. Poate ca, in prezent, profesorii nu mai sunt atat de bine remunerati, insa nu ar strica sa se te gandesti la un job in cercetare stiintifica.

Programator

Recesiune sau nu, programatorii sunt la mare cautare. Atata timp cat calculatoarele vor juca un rol important atat in viata personala cat si in cea profesionala a fiecaruia, va fi nevoie intotdeauna de programatori, indiferent de climatul economic.

In plus, salariul unui programator este destul de atragator. Ele incep de la 500 de euro, in cazul incepatorilor, si pot ajunge pana la 2.000-2.500 euro, pentru cei cu 5-6 ani experienta.

Constructor

Sectorul constructiilor este dependent de piata si in functie de felul in care aceasta evolueaza, meseria este sau nu afectata. Este adevarat ca in perioade de criza, cand investitiile stagneaza, piata constructiilor este extrem de afectata.

Cu toate acestea, aceasta meserie nu va disparea atata timp cat va fi nevoie de o persoana care sa faca renovari, reparatii si intretinerea unei cladiri.

Potrivit rodev.ro, salariul mediu brut al unui constructor era de 1.666 de lei in iulie 2011.

Bucatar

Daca ai acel fler spectaculos de fiecare data cand intri in bucatarie, priveste-ti talentul ca pe o oportunitate de a te specializa in domeniu si, de ce nu, de a castiga bani. Restaurantele vor fi intotdeauna la mare cautare, asa ca meseria de bucatar nu va disparea prea curand.

Atata timp cat vor exista oameni care adora sa manance, dar se feresc sa gateasca, atunci ti-ai gasit jobul! De multe ori, un bucatar sef angajat la hotelurile de lux din marile orase poate castiga mai bine decat un CEO.

De exemplu, bucatarii romani de la restaurantele bine cotate au salarii de 2.000-3.000 de euro, iar in strainatate, media este de 4.000-6.000 de euro, potrivit expertilor in recrutare.

Ingineri chimic

Astfel de experti au cunostinte necesara in domenii precum tehnologie, energie si medicina. Cu toate acestea, abilitatilor nu se opresc aici. Exista multe locuri de munca care urmeaza sa fie incluse in procesul de fabricatie al unor produse cosmetice, produse alimentare si bauturi.

Este aproape imposibil sa ne imaginam produse fara substante chimice. Acesta este unul dintre motivele pentru care inginerii chimici vor avea un loc de munca cu perspective pe termen lung.

Potrivit datelor INS, castigul salarial mediu net al angajatilor din zona de activitati profesionale, stiintifice si tehnice, in care pot fi incadrati si inginerii, se ridica in martie 2010 la 2.152 de lei, adica aproximativ 526 de euro/luna.

#top joburi nemuritoare, #meserii banoase, #salariu bucatar sef romania, #salariu programator romania, #top joburi, #top meserii , #Oferte munca