Pe lista neagra: Turcia, in top 5 al abuzurilor asupra fortei de munca

Joi, 02 Iunie 2016, ora 11:48
2488 citiri
Pe lista neagra: Turcia, in top 5 al abuzurilor asupra fortei de munca
Foto: Flickr/Eser Karadag

Departamentul de cercetare al Confederatiei Sindicatelor Progresiste din Comertul turcesc a intocmit un raport care demonstreaza ca Turcia ramane intre primele 5 tari de pe glob in care abuzurile asupra fortei de munca sunt inregistrate frecvent.

Raportul are la baza date inregistrate la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) privind incalcarea conventiilor de Drept al Muncii asumate la nivel international, relateaza Hurriyet Daily News.

In ultimii 10 ani, Turcia a fost de 7 ori mentionata in agenda sedintelor OIM cu privire la incalcarea conventiilor de munca, fiind depasita doar de Belarus si Guatemala.

Turcia a fost acompaniata si de Iran si Myanmar, reclamate fiecare de cate 7 ori la OIM, in perioada 2005-2015, arata aportul care va fi prezentat in cadrul Conferintei Internationale a Muncii, organizata in Turcia in perioada 30 mai-10 iunie.

6 dintre dosarele in care autoritatile de la Ankara si companiile din Turcia au fost reclamate la Organizatia Internationala a Muncii vizeaza incalcarea conventiilor internationale cu privire la dreptul de asociere si cel de a negocia contractele colective de munca.

In fiecare an, cel aproximativ 25 de state ajung pe lista neagra a Comitetului Executiv al OIM a urmare a incalcarii drepturilor muncitorilor.

In ultimii 20 de ani, dosarele vizand abuzurile din Turcia au ajuns pe masa expertilor OIM de 47 de ori, de 14 ori fiind sanctionate de catre forul international.

Reprezentantii sindicatelor din Turcia sustin ca autoritatile de la Ankara au reusit pana acum sa semneze si sa ratifice doar o treime din conventiile internationale din domeniul Dreptului Muncii.

OIM a chemat in instanta Turcia de 38 pana acum, 7 dintre dosare nefiind inca solutionate. "Turcia ar trebui sa inceteze violarea conventiilor OIM si sa amendeze prompt legislatia contradictorie", sustin reprezentantii Confederatiei Sindicatelor din Comert.

#drepturi munictori Turcia, #abuzuri Turcia, #Organizatia Internationala a Muncii, #instante internationale Turcia , #Oferte munca