Locuri de munca pentru manageri. Salariile de minim 2.000 de euro

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 07:05
5139 citiri
Locuri de munca pentru manageri. Salariile de minim 2.000 de euro

Multinationalele continua sa faca angajari, in ciuda contextului economic nefavorabil, mai ales in domeniile industrial, financiar si, desigur, IT.

Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un potential candidat la o functie de management s-au schimbat de cand a inceput criza, spune Ana Ber, Senior Consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Daca, in perioada anterioara crizei, reprezentantii companiilor care faceau recrutari de personal erau mai flexibili, de data aceasta lucrurile s-au schimbat.

"Companiile cauta manageri care sunt foarte aproape de industrie, care vin deja cu un portofoliu consistent de rezultate si care au o experienta semnificativa", spune consultanta.

De asemenea, aceasta remarca faptul ca a scazut destul de mult toleranta fata de perioada initiala, cand angajatul ajunge pentru prima data in companie si trebuie sa se familiarizeze cu fisa postului. "Desigur, perioada de proba a ramas, dar companiile vor ca angajatii sa intre direct in paine, sa inceapa sa ofere rezultate chiar din prima zi", spune Ana Ber.

Pe langa cerintele mai exigente si preferintele clar determinate, cand vine vorba de angajari, companiile au scazut si nivelul de salarizare. Acesta este discutabil si depinde foarte mult de marimea companiei, de cifra de afaceri, dar si de profitabilitate.

https://business24.ro/leadership/manageri-romani/strategii-de-reducere-a-costurilor-recrutare-si-leasing-de-personal-1524001

Salariile managerilor companiilor din Top 50 ajung la 10.000 de euro si pot depasi acest prag, dar destul de rar, spune reprezentanta companiei Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Oricum, salariile primite de managerii romani recrutati sunt mai mici fata de nivelul iregistrat pe alte piete si depind foarte mult de cifra de afaceri a companiei, dar si de profitul inregistrat in ultimul an. "Poti sa ai o cifra de afaceri foarte mare, dar marja de profit sa fie de 2%.

"Am vazut in presa salarii mari, cu multe zerouri, care sunt departe de realitatile pietei. In ultimii ani, salarii cu mai mult de trei zerouri am intalnit foarte rar", spune oficialul firmei Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Salariile variaza intre 2.000 si 5.000 de euro pe luna pentru un manager in vanzari sau intre 2.500 si 12.000 de euro pentru un director general.

"Se cauta strutocamila. Rugam seriozitate"

Cand vine vorba de doleantele companiilor in procesul de selectie a celor mai potriviti manageri, Ana Ber glumeste spunand ca se cauta "strutocamila", adica o combinatie dintre lideri si manageri. Specialista in recrutare spune ca exista o mare diferenta intre cei doi termeni.

Practic, liderul este "vizionarul si cel care isi seteaza strategia", in timp ce managerul "se ocupa de implementarea acesteia". Din cauza crizei, care a impus o serie de schimbari pe piata muncii, companiile au devenit mai selective si cauta exact o combinatie intre acesti doi termeni, adica "un manager lider".

In plus, candidatul cu sanse maxime pentru angajare trebuie sa vorbeasca fluent limba engleza, ideal ar fi sa cunoasca si franceza sau germana si sa fie adaptabil la schimbarile din piata.

Pentru a te califica pentru o pozitie de management este foarte important sa ai un background de minimum trei ani in conducerea unei echipe si un portofoliu de rezultate considerabil. De asemenea, ar trebuie sa fii o combinatie intre strategic si operational. Cu alte cuvinte, explica specialista, "companiile au nevoie de oameni care sa inteleaga si sa se adapteze rapid schimbarilor din piata, sa fie carismatici si sa fie orientati catre rezultate".

De asemenea,trebuie sa aiba o abordare specifica, si nu generala, puncteaza Ana Ber, facand referire la unghiul de abordare cand vine vorba de implementarea unui plan strategic de actiune.

In acest moment, angajari se fac in "toate sectoarele care au legatura cu domeniul industrial, chiar daca in sectorul acesta cererea nu a fost fulminanta". Industria financiar-bancara si IT raman pe primele pozitii in domeniile unde se inregistreaza in continuare cele mai multe oferte de locuri de munca.

"In afara de industria IT, se mai cauta vanzatorii, dar nu cei pentru hipermarketuri, ci directorii de vanzari". La polul opus, un domeniu unde s-a consemnat o scadere a activitatii de angajare este marketingul. "Sunt putine companii care isi permit sa investeasca in actiuni de marketing si atunci nevoile interne sunt destul de limitate", explica Ana Ber.

Singura exceptie este segmentul FMCG (Fast Moving Consumer Goods - produse care se consuma intr-o perioada scurta de timp si trebuie inlocuite, iar gama variaza de la iaurt si paine pana la sapun si detergenti).

#oferte locuri munca, #salariu manager Romania, #joburi Romania , #Oferte job