Tinerii scoliti in strainatate se adapteaza mai repede la locul de munca - Interviu Adriana Comaneci, Reviro

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:00
10045 citiri
Tinerii scoliti in strainatate se adapteaza mai repede la locul de munca - Interviu Adriana Comaneci, Reviro

Tinerii cu studii in strainatate sunt o resursa nepretuita pentru mediul de afaceri autohton si pentru companiile care activeaza pe piata locala, datorita abilitatilor pe care si le dezvolta prin asimilarea culturii occidentale. Cu toate acestea, "intoarcerea acasa" devine de multe ori o misiune descurajanta, in lipsa sprijinului statului si a oportunitatilor de cariera.

Un fenomen social ingrijorator cu care doi antreprenori au decis sa lupte prin dezvoltarea unui business care sa ii ajute pe tinerii scoliti in strainatate sa se integreze mai usor pe piata muncii din Romania.

"Ne-am dat seama ca primul pas, cel mai pragmatic si realist pentru a face lucrurile sa se intample, este acela de a crea un model de business de recrutare adresat companiilor si nisat pe acest profil de candidati", a povestit in cadrul unui interviu acordat Business24, Adriana Comaneci, Managing Partner Reviro.

Care este povestea care a condus la dezvoltarea acestui proiect si cum functioneaza, mai exact?

Ideea initiala ii apartine lui Alexandru Ghita, presedinte Educativa, care a trimis sute de oameni la studii in strainatate prin serviciul de consiliere Edmundo si organizarea targului universitatilor straine in Romania, RIUF. In urma cu 3 ani, ne-am reintalnit (ne stiam din facultate) si ne-am dat seama ca impartasim valori comune si ca putem impreuna sa gasim solutiile potrivite pentru a atrage inapoi in Romania tinerii romani care aleg sa studieze in strainatate.

Viziunea noastra pe termen lung este sa sprijinim toti tinerii care isi pun problema dezvoltarii unei cariere in tara indiferent ca este vorba de un job, de a-si dezvolta propria afacere sau de a isi aduce contributia intr-un ONG.

Ne-am dat seama ca primul pas, cel mai pragmatic si realist pentru a face lucrurile sa se intample, este acela de a crea un model de business de recrutare adresat companiilor si nisat pe acest profil de candidati. Practic, cautam companii deschise, cu o cultura organizationala frumoasa, care inteleg si apreciaza efortul acestor tineri. Intelegem profilele cautate de ei si le recomandam oamenii potriviti in urma unui proces de recrutare si selectie riguros.

Ce modalitati folositi pentru recrutarea tinerilor cu studii in strainatate si care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in program?

Tinerii aplica pe site-ul Reviro la joburile promovate pentru partenerii nostri. Dupa ce aplica, sunt sunati de unul dintre consultantii nostri pentru a intelege mai bine motivatia si asteptarile lor legate de un job, de o cariera.

Daca intelegem ca se apropie de ce cautam, sunt invitati la un interviu pe Skype sau fata in fata, pentru a clarifica daca sunt exact profilul pe care il putem recomanda mai departe. Este o discutie deschisa, relaxata in urma careia candidatii primesc un feedback direct despre ce li se potriveste si ce nu; in principiu, facem si consiliere cu ei.

Cate companii sunt inscrise in program, din ce sectoare economice si cu ce oferte isi atrag candidatii?

Sunt peste 20 de companii cu care am lucrat si lucram in continuare si inca suntem la inceput de drum. Sunt nume mari din FMCG, IT, Telecom, Management Consulting, Consultanta imobiliare si urmeaza sa intram si in industria de energie si petrol si gaze foarte curand.

Oferta este similara cu cea pentru tinerii buni care au terminat studiile in Romania, nu este cu nimic diferita sau speciala. Diferenta o fac acesti tineri care aleg sa fructifice la maximum aceasta experienta internationala.

De ce prefera aceste companii tinerii scoliti in strainatate?

In acest moment, nu as putea spune ca exista o preferinta deoarece inca nu este o piata formata, suntem singurii din Romania nisati pe acest profil si o facem doar de cateva luni.

Dar daca ar fi sa ma uit la care pot fi avantajele lor fata ce alte persoane, statistic, as putea spune ca multi dintre ei isi dezvolta anume abilitati si competente pe care poate si le-ar dezvolta dupa 1-3 ani intr-un job: adaptabilitatea, deschiderea catre nou, intelegerea diferentelor culturale, gandirea critica constructiva.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, avantajele si dezavantajele studiilor in Romania versus strainatate?

Cred ca studiile in strainatate, mai ales imediat dupa terminarea liceului sau a studiilor universitare, aduc un mare avantaj tinerilor datorita metodologiei de studiu diferita si a situatiei cu care trebuie sa se confrunte, toate ducand la dezvoltarea abilitatilor si competentelor povestite mai devreme.

#recrutare Reviro, #joburi tineri studii strainatate, #locuri de munca Reviro , #Oferte de lucru