Partea plina a paharului: rezultatele slabe de la BAC ajuta piata muncii

Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:01
3395 citiri
Partea plina a paharului: rezultatele slabe de la BAC ajuta piata muncii

Bacalaureatul a dat mari batai de cap tinerilor si in 2012, cand sase din 10 candidati au picat examenul. Ce inseamna rezultatele acestui examen pentru angajatori?

Piata muncii, si in special angajatorii, ar putea beneficia de pe urma rezultatelor slabe de la bacalaureatul din acest an, tinerii care nu au promovat examenul orientandu-se cel mai probabil spre meserii tehnice, unde Romania are deficit de personal, a declarat pentru Business24 Ana Ber, specialist HR.

Rezultatul de la bacalaureat nu ii impedica cu nimic pe tinerii sa aiba acelasi joburi pe care le-ar avea si un student in anul intai de facultate, crede Mihaela Feodorof, director in cadrul Yourway Counseling.

Ce meserii ar putea fi resuscitate

Efectele rezultatelor dezastruoase de la bacalaureat nu vor fi resimtite pe termen scurt pe piata muncii. Pe termen lung, insa, reorientarea tinerilor catre joburi tehnice, precum instalatori sau mecanici auto, regleaza piata muncii in domenii in care existat un deficit de personal.

"Pe termen scurt rezultatele de la bacalaureat nu au niciun efect asupra pietii muncii. Pe termen lung, in schimb vor avea. In opinia mea, impactul va fi pozitiv. Marea mea speranta este ca acesti absolventi se vor orienta catre specializari tehnice si atunci nu vom mai duce lipsa de instalatori, mecanici auto si zidari profesionisti", spune Ana Ber.

In 15 ani Romania ar putea deveni o tara de necalificati

Efectele pe care sistemul de invatamant le are asupra pietii muncii din Romania sunt ingrijoratoare. Romania este una dintre tarile europene cu cea mai scazuta productivitate, pentru ca romanii nu sunt invatati sa muncesca eficient, crede Ana Ber.

"Rezultatele dezastruoase se resimt pe piata muncii, daca tinem cont de reactiile marilor investitori din industrie care se plang ca nu au forta de munca suficient calificata, daca tinen cont de rezultatele productivitatii din Romania, nu degeaba suntem tara cu productivitatea cea mai scazuta.

Romanii muncesc mult, dar ineficient pentru ca nu stiu cum sa munceasca, sau nu au educatia adecvata. Semnele sunt evidente si sunt deja prezente in piata. Daca strategia de invatamant nu se va modifica astfel incat sa acopere nevoile pietii, vom deveni in 10-15 ani o tara de necalificati", a spus Ana Ber.

Diploma de BAC nu este obligatorie la angajare

Rata scazuta a promovabilitatii la examenul de bacalaureat din 2012 este efectul lipsei de interes a tinerilor pentru educatie din cauza lipsei valorilor societatii in care traim, crede Mihaela Feodorof.

Potrivit acesteia, tinerii care nu au promovat bacalaureatul nu au niciun impediment sa isi gasesca un job, pe care l-ar putea avea si un student in anul intai la facultate.

"Ei pot face tot ceea ce poate face un student in anul I de facultate. Faptul ca au luat sau nu bacalaureatul nu ii impiedica sa lucreze intr-un call-center, sau sa fie vanzatori", a declarat Mihaela Feodorof pentru Business24.

Rezultatele de la bacalaureat ar putea constitui vesti bune pentru angajatori si piata muncii care s-ar putea diversifica, facand loc si posturile pentru angajtii cu studii medii.

"Se vor crea mai multe niveluri sociale, discutam deja pentru un angajator de mai multe piete pe care le poate accesa pentru job-urile pe care le scoase la concurs. Daca pana acum toate posturile presupuneau studii superioare, in prezent, angajatorul este in avantaj pentru va avea posturi pentru studii superioare, posturi pentru studii medii", a precizat Feodorof.

Cat plateste statul pentru tinerii someri care nu au absolvit bacalaureatul?

Alocatia pentru somaj pentru tinerii care nu au absolvit bacalaureatul a fost in 2011 de 74 milioane de lei, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Campeanu intr-un interviu acordat RTV.

Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat a fost in 2012 de 43.01%. In 2011, procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului la nivel national, a fost de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor.

#BAC 2012, #bacalaureat 2012, #piata muncii BAC 2012, #someri bacalaureat 2012 , #Oferte de lucru