Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Financial Times:

UE va extinde ajutorul de somaj acordat migrantilor de tarile lor de origine

UE va extinde ajutorul de somaj acordat migrantilor de tarile lor de origine


Migrantii din UE vor beneficia pentru mai mult timp de ajutoare de somaj acordate de tara lor de origine, prevad planuri discutate la Bruxelles pentru a diminua temerile privind "turismul pentru ajutoare sociale", la care Financial Times a avut acces.

Astfel, alocatia de somaj acordata de tara de origine unui cetatean care cauta de lucru intr-un alt stat membru UE ar putea fi extinsa de la durata actuala obligatorie de trei luni pana la cel putin sase luni, se indica intr-o propunere care va fi prezentata joi de catre comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding. Planul intervine in contextul in care durata medie in care un imigrant isi gaseste de lucru in tara gazda este de aproximativ 16 luni.

Propunerea, consultata de Financial Times, are scopul de a incuraja libera circulatie a fortei de munca in intregul bloc comunitar.

Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda au scris Comisiei Europene cerand o revizuire a directivei privind libertatea de circulatie, in contextul unei cresteri a temerilor privind impactul migratiei din UE asupra sistemelor lor de asistenta sociala, deja confruntate cu dificultati.

Temerile britanicilor cu privire la imigrantii romani ar putea fi reduse de noul plan al Uniunii

Potrivit FT, reactia statelor membre la extinderea perioadei de acordare a ajutoarelor de somaj pentru proprii cetateni vor fi probabil amestecate. In Marea Britanie, planul ar putea ajuta la diminuarea unei dezbateri politice aprinse cu privire la imigrare si la consecintele unui potential aflux potential de romani si bulgari, care s-ar indrepta spre aceasta tara atunci cand restrictiile temporare privind libera circulatie a noilor cetateni UE vor fi ridicate, la 1 ianuarie 2014.

De altfel, premierul britanic David Cameron a promis sa limiteze accesul migrantilor la ajutoare sociale, cum ar fi acordarea de locuintele sociale si asistenta medicala, in incercarea de a dezamorsa controversele. Cu toate acestea, cele mai multe guverne, inclusiv cel britanic, reduc, mai degraba decat extind, ajutoarele de somaj pentru proprii cetateni.

Pentru europarlamentara conservatoare Anthea McIntyre, masura este lipsita de utilitate, in contextul in care Marea Britanie a atras deja o multime de migranti in cautare locuri de munca din alte tari ale UE.

Recomandarea UE va face parte dintr-un pachet mai amplu de initiative menite sa extinda drepturile cetatenilor UE si de a elimina obstacole la adresa exercitarii acestora. Douasprezece propuneri au fost facute in urma unei consultari care a durat un an si a inclus un studiu realizat pe un esantion de 12.000 de cetateni.

Comisia va recomanda in propunerile sale ca statele membre UE sa permita cetatenilor sa-si pastreze dreptul de a vota in tara lor de origine in cazul in care s-au mutat in strainatate, in conditiile in care practica de restrictionare a acestora de la vot este citata drept un factor de descurajare a libertatii de circulatie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1209 ori