Tarile arabe cauta angajati romani: Salarii de 14.300 de dolari pe luna

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 08:04
17906 citiri
Tarile arabe cauta angajati romani: Salarii de 14.300 de dolari pe luna

Scaderea salariilor din tarile europene si introducerea in unele tari din UE de noi restrictii pentru cetatenii romani au facut ca acestia sa-si indrepte atentia spre tari precum: Qatar, Bahrain, Dubai, Arabia Saudita, Kuwait, Abu Dhabi.

In aceste tari, nivelul de trai a devenit in ultima perioada comparabil cu cel al tarilor dezvoltate din UE. Tarile arabe ofera din ce in ce mai multe oportunitati de angajare cetatenilor romani in domenii precum It, Hoteluri/Turism, Restaurante, Industrii si Productie, Inginerie, Personal Medical/Sanitar.

De obicei, se face o mare greseala in momentul in care oamenii aleg tara unde doresc sa munceasca. Singurul aspect pe care romanii il iau in considerare cand fac aceasta alegere este salariul si de aceea, daca intr-o anumita tara salariul este mare, in general oamenii doresc sa munceasca in acea tara. Acest rationament este total gresit.

Pe baza acestui rationament, in capul listei tarilor preferate de romani, inca se afla Marea Britanie. Problemele apar dupa ce se ajunge in Anglia. Doar atunci oamenii observa ca desi salariul este mai mare decat in celelalte tari, costurile necesare asigurarii unui nivel de trai decent sunt imense.

Atunci care este diferenta daca muncesti in Marea Britanie si obtii un salariu de 1500 lire din care ramai cu 500 lire dupa ce iti platesti chiria, masa, sau muncesti intr-o tara araba pentru un salariu de 1000 dolari/luna insa toate cheltuielile legate de cazare, masa, transport, asigurari medicale si sociale sunt suportate de catre angajator?

Desi foarte putina lume stie acest lucru, traiul in unele tari arabe este la fel de bun sau chiar mai bun decat in multe tari din UE.

Spre deosebire de majoritatea angajatorilor din Europa, companiile din tarile arabe suporta intotdeauna costurile legate de transport ale viitorilor angajati din Romania. Costurile legate de transport sunt suportate atat pentru dus cat si pentru intors, astfel incat distanta relativ mare si costurile destul de piperate ale biletelor de avion sa nu fie un impediment pentru romani in acceptarea jobului.

Costurile de transport sunt suportate de catre compania angajatoare, nu doar la inceputul sau sfarsitul contractului de munca. In unele cazuri, daca angajatul isi doreste sa vina in concediu in Romania, compania angajatoare suporta si aceste costuri de transport.

Un alt aspect de remarcat este faptul ca tarile arabe inca mai cauta specialisti din Romania, spre deosebire de restul tarilor din UE, unde in afara de doctori si asistenti medicali, majoritatea angajatorilor cauta personal putin calificat, nicidecum specialisti.

Salariile de baza oferite romanilor de angajatorii din tarile arabe, pot sa atinga cifre frumusele pentru specialistii in IT . Pentru pozitii precum Enterprise Architect sau Manager IT Shared Services, pe langa salariul de baza de 7400 dolari, angajatorii ofera o indemnizatie sociala de cel putin 700 dolari/luna, dar poate sa ajunga si la 1100 dolari/luna pentru persoanele care au familie.

Pe langa aceasta, angajatii mai primesc si o indemnizatie pentru locuinta care poate fi intre 3700 si 5000 dolari/luna. Ca si cum toate astea nu ar fi de ajuns , specialistii in IT mai primesc lunar si o indemnizatie de transport de aproximativ 800 dolari/luna. Daca facem un mic calcul, ajungem la concluzia ca un Specialist IT poate sa castige in unele tari arabe pana la 14300 dolari/luna.

In comparatie cu tarile arabe, Danemarca, Finlanda, Franta si Germania ofera romanilor cu studii superioare salarii de peste 3000 euro. Angajatorii din aceste tari cauta in special personal medical si sanitar, dar si ingineri cu experienta in constructii sau in domeniul petrol si gaze. Pozitiile pentru romanii care au studii superioare sunt foarte putine, insa, asa cum era de asteptat, acestea sunt mai bine platite de catre angajatorii straini, decat pozitiile destinate personalului fara studii superioare.

Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.

Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective.

Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.

Ioan Matei, Infomunca.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca tari arabe, #locuri munca strainatate, #locuri munca Arabia Saudita, #salarii tari arabe , #Locuri munca in strainatate