Tot mai multi oameni sunt dispusi sa plece din tara lor in cautarea unui job mai bun

Marti, 24 Iulie 2018, ora 09:40
4062 citiri
Tot mai multi oameni sunt dispusi sa plece din tara lor in cautarea unui job mai bun
Foto: Top 10 orase preferate de candidati

La inceputul anului, BestJobs a realizat in Romania, ca partener al The Boston Consulting Group si The Network, studiul Global Talent privind preferintele candidatilor in ceea ce priveste mobilitatea si ocuparea unui loc de munca.

Studiul este realizat la nivel global, fiind cel mai mare de acest tip, cu participarea a peste 366.000 candidati si peste 6.000 angajatori din 197 tari.

Desi multe procese au fost automatizate si inteligenta artificiala rezolva tot mai multe nevoi ale companiilor, inca exista multe joburi care necesita expertiza tehnica iar personalul calificat in acest sens este tot mai greu de gasit.

Studiul si-a propus sa afle care este in acest moment disponibilitatea de relocare a candidatilor, respectiv ce isi doresc acestia de la o companie si de la un job.

Rezultatele au fost comparate cu cele obtinute in urma studiului realizat in 2014, pentru a intelege ce s-a schimbat in ceea ce priveste preferintele si atitudinea candidatilor privind mobilitatea in munca.

Din randul candidatilor respondenti 52% au fost barbati. Ca si varsta, respondentii majoritari ai studiului au intre 20 si 30 de ani. 38% dintre ei sunt absolventi de studii universitare, 29% absolventi de master si 50% nu ocupa pozitii de management.

Studiul a inclus si angajatorii pentru a oferi si perspectiva acestora. Din randul acestora, 71% recruteaza doar din tara in care isi desfasoara activitatea, 37% au intre 1 si 50 de angajati iar 34% intre 51 si 500 de angajati.

Mobilitatea candidatilor

57% dintre candidati si-au exprimat dorinta de a lucra in alta tara decat cea de origine. Dorinta de relocare este cu 7% mai scazuta comparativ cu studiul realizat in 2014. In randul celor interesati de relocare 60% nu au familie si copii, 61% sunt barbati si 61% au varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Statele Unite raman pe primul loc in ceea ce priveste preferinta de relocare. Topul continua cu Germania, Canada, Australia si Marea Britanie (aceasta coborand insa pe locul 5 dupa ce in 2014 se afla pe locul 2).

Germania a urcat in topul preferintelor in special dupa Brexit, ocupand locul 1 pentru candidatii din tarilen europene. Motivul il reprezinta sectorul industrial puternic dezvoltat, generozitatea serviciilor sociale si politica de imigrare.

In ceea ce priveste topul oraselor, candidatii tind sa mentioneze marile metropole din Europa si Statele Unite, dar incep sa devina atractive si orase din alte regiuni.

Daca in 2014 principalul motiv pentru relocare era extinderea experientei personale, acum principalele motive sunt noi oportunitati de cariera si un nivel de viata mai bun (in special pentru candidatii din tarile ce se confrunta cu o instabilitate a regimului politic) .

#orase preferate de canditati, #relocare job , #Locuri munca in strainatate