Din Romania in Italia cu avionul, pentru a lucra la vie

Vineri, 29 Mai 2020, ora 20:52
3872 citiri
Din Romania in Italia cu avionul, pentru a lucra la vie
Foto: Pixabay

Viticultorul italian Martin Foradori Hofstatter a decis sa inchirieze un mic avion privat pentru a-si aduce din Romania o echipa de femei care lucreaza pentru el de mai multi ani, informeaza AFP.

Martin Foradori Hofstatter are o vie in orasul Termeno, provincia Bolzano, nordul Italiei, celebra pentru vinul sau alb. De peste zece ani, Hofstatter se bazeaza pe o echipa de romance care ii lucreaza via. In general, romancele ajung in Italia cu un microbuz si raman la munca timp de mai multe luni. Insa in acest an, pandemia de Covid-19 si inchiderea granitelor a impiedicat tinerele din Romania sa ajunga in Italia pe traseul obisnuit.

In conditiile in care munca la vie nu putea astepta, Martin Foradori Hofstatter a inchiriat un mic avion privat pentru ca muncitoarele din Romania sa ajunga direct la Termeno, acesta fiind prima calatorie cu avionul pentru unele dintre romance.

"Michael (agronomul italian care coordoneaza munca romancelor, n.r.) m-a sunat sa imi spuna vom pleca cu avionul. Pana acum nu am calatorit niciodata cu avionul. A fost o experienta super" a declarat Maria Codrea, 39 de ani, din Calinesti, Romania. "Eu lucrez si in Romania, tot la camp, unde este mult de lucru, dar nu la vie. Insa pentru moment, nu aveam de lucru", a adaugat Maria.

Tanara face parte dintr-o echipa de opt romance care vor ramane la Termeno pana la mijlocul lunii iulie, dupa care se vor reintoarce acasa. O a doua echipa, formata din aproximativ 20 de muncitoare, tot din Romania, va reveni la Termeno la sfarsitul lunii august pentru culesul viei.

"Teoretic, as fi putut gasi muncitori si aici in Italia, insa acum italienii nu mai vor sa lucreze la camp sau la vie. Dispar dupa cateva zile de munca", a explicat Martin Foradori Hofstatter. "Morala povestii este ca sunt fericit ca am putut sa am tinere din Romania care sa lucreze pentru mine de peste zece ani. Sper ca munca in agricultura va fi apreciata mai bine", a concluzionat Hofstatter.

In fiecare vara, zeci de mii de muncitori sezonieri din Africa dar si din Bulgaria, Romania, India si Macedonia de Nord vin in mod normal in Italia pentru a recolta fructe si legume. Insa pandemia de coronavirus, care a lovit puternic Italia si a provocat peste 33.000 de morti, a blocat transferul de muncitori straini, vitali pentru sectorul agricol italian.

#muncitori Italia vie , #Locuri munca in strainatate