Chinezii reduc programul de lucru: N-avem timp sa ne cheltuim banii!

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 12:55
6103 citiri
Chinezii reduc programul de lucru: N-avem timp sa ne cheltuim banii!
Foto: Flickr/Chris

Oficialii chinezi mai fac un pas spre incurajarea consumului pe piata interna, iar abordarea este suprinzatoare pentru o tara in care munca asidua este un pilon central in doctrina partidului unic.

Municipalitatea Chongqing, o zona cu aproximativ 30 milioane de locuitori din sud-vestul Chinei, este prima care va aplica un nou orar saptamanal de munca de doar 4 zile si jumatate, pentru a vedea daca masura va revitaliza economia zonei, anunta portalul Quartz.

Liber la distractie

Cu o clasa de mijloc in continua dezvoltare, Beijingul a decis in luna august, in Consiliul de Stat, ca una dintre masurile masurile menite sa stimuleze consumul pe piata interna sa fie cea a extinderii weekend-ului.

Logica din spate pare imbatabila in acest context: ofera-le oamenilor timp liber si ei il vor folosi pentru a baga bani in economie.

Modelul care urmeaza a fi aplicat in Chongqing pare sa le surada si liderilor politici din regiunile Hebei si Jiangxi, care spera ca un asemenea program de lucru redus sa creasca veniturile obtinute din turism.

Primele saptamani cu program de lucru redus ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor, urmand sa stimuleze piata de turism din cele doua regiuni sau chiar si din alte zone ale Chinei.

Oricat de nesemnificativ ar parea sectorul turistic destinat localnicilor din China acesta a reusit, totusi, sa genereze venituri de aproape 500 de milioane de dolari in cursul anului trecut, depasind cu mult sumele aduse de turistii straini.

Liberi doar pe hartie

Programul redus de munca este "redus" doar aparent, deoarece liderii chinezi au avut grija ca aceasta masura sa nu provoace pierderi in economie.

Astfel, desi au dreptul sa intre in weekend inca de vineri de la pranz, angajatii chinezi cu contracte de munca de 40 de ore/saptamana vor trebui sa indeplineasca toata norma, recuperand in primele 4 zile ale saptamanii.

Implementarea regulilor va ramane insa la latitudinea fiecarei companii, deocamdata fiind neclar daca aceasta schema de lucru se va aplica si in cazul subsidiarelor pe care firmele chineze le-au creat in strainatate.

China nu este singurul exemplu in care orarul clasic de munca sufera modificari. Companii din sectorul tehnologic din intreaga lume au anuntat ca vor sa treaca la o schema de 4 zile de lucru pe saptamana, pentru a creste gradul de satisfactie la locul de munca.

O parte din analisti considera ca un program de munca redus ar putea spori productivitatea angajatilor si, implicit, obtinerea unor venituri mai mari de catre angajatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#program lucru China, #orar redus munca, #crestere economica, #productivitate angajati , #Locuri munca in strainatate