Romania pierde 1,2 mld. euro de pe urma tinerilor someri. Vezi situatia in Europa

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 08:12
2635 citiri
Romania pierde 1,2 mld. euro de pe urma tinerilor someri. Vezi situatia in Europa
Costurile somajului

Pe masura ce statele europene se lupta cu masurile de austeritate si cu povara datoriilor, oamenilor le este din ce in ce mai greu sa-si gaseasca un loc de munca. Cel mai dificil le este celor care abia au terminat facultatea sau au iesit de pe bancile liceelor, adica tinerilor sub 25 de ani. Rata mare a somajului in aceasta categorie aduce pierderi uriase statului.

Cele mai recente date arata ca somajul in randul tinerilor a atins in Uniunea Europeana cote alarmante - 22,7%, lucru care afecteaza grav economia. Comparativ, rata totala a somajului in UE este de 9,8%, conform BusinessInsider.com.

Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca (Eurofond), un organism tripartit al Uniunii, a facut public un nou raport care scoate la lumina care sunt pagubele aduse de tinerii fara educatie, loc de munca sau training (NEET) statelor din care fac parte.

Raportul a aratat ca, in total, cele 21 de state UE pierd doua miliarde de euro pe saptamana din cauza acestor tineri, adica aproximativ 100 de miliarde de euro pe an, sau 1% din Produsul Intern Brut cumulat.

Conform raportului, statul roman consuma in fiecare an resurse de 1,17 miliarde de euro pentru sustinerea tinerilor fara loc de munca. In plus, sunt alocate finante de la bugetul de stat de 300.000 de euro in acest sens. Astfel, 0,9% din PIB-ul Romaniei se duce in acest sens.

Comparativ, Austria consuma resurse totale anuale in valoare de 2,88 miliarde de euro pentru a sustine tinerii fara loc de munca, la care se adauga o finantare din bugetul de stat de 0,23 miliarde de euro. Astfel, 1,1% din PIB-ul Austriei se duce pe acesti tineri.

In Belgia, costurile sunt chiar si mai mari, statul cheltuind resurse de 3,44 miliarde de dolari in fiecare an pentru a sustine tinerii someri si fonduri de la buget de 0,73 miliarde de dolari. Acest lucru inseamna ca 1,2% din PIB-ul Belgiei este destinat acestor tineri.

Vecinii nostril bulgari cheltuiesc 0,93 de miliarde de euro cu tinerii someri, din care 100.000 de euro sunt fonduri de la bugetul de stat. Insa procentul din PIB este mai mare decat in cazul altor state, ajungandpana la 2,6%.

#rata somaj, #somaj romania, #somaj tineri, #somaj europa, #locuri munca europa, #locuri munca romania , #Locuri de munca in Romania