Romania a ramas fara locuri de munca

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:01
1870 citiri
Romania a ramas fara locuri de munca

Numarul locurilor de munca vacante in trimestrul al treilea a fost de 27.700, fara diferente semnificative fata de trimestrul precedent, dar in scadere cu aproximativ 70.000 de posturi comparativ cu perioada similara din 2008, releva datele Institutului National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul al treilea al anului 2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 4.400.

Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,68% in trimestrul al treilea, mentinandu-se la nivelul din trimestrul precedent si in urcare cu 0,11 comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010.

In trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala (1,05%).

La polul opus, cu cele mai mici rate, se plaseaza activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%), respectiv cele din industria extractiva (0,08%).

Ca si in primele doua trimestre ale anului 2011, in industria prelucratoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante. In aceasta activitate rata a fost de de 0,99%, usor mai ridicata comparativ cu celelalte doua trimestre ale anului.

Sectorul bugetar insumeaza o patrime din numarul total al locurilor de munca

In sanatate si asistenta sociala (3.000 locuri vacante) s-au inregistrat 11% din totalul locurilor de munca vacante, in timp ce 10% dintre acestea s-au regasit in administratia publica (2.700 locuri vacante). Impreuna cu activitatea de invatamant (1.100 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (24,6%) din numarul total al locurilor de munca vacante.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile din industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (50 locuri vacante in fiecare din aceste activitati).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai importanta crestere in invatamant (+0,18 puncte procentuale). In sens contrar, cele mai vizibile reduceri se inregistreaza in sectoarele hoteluri si restaurante (-0,33 puncte procentuale), informatii si comunicatii (-0,31 puncte procentuale).

Cele mai importante cresteri ale numarului de locuri de munca vacante s-au inregistrat in activitatile din industria prelucratoare

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi fata de trimestrul anterior. Cele mai relevante scaderi s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (-400 locuri vacante), administratie publica, informatii si comunicatii, respectiv hoteluri si restaurante (-300 locuri vacante). Cele mai importante cresteri ale numarului de locuri de munca vacante s-au inregistrat in activitatile din industria prelucratoare (+900 locuri vacante), respectiv in invatamant (600 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere s-a constatat in activitatile de servicii administrative si de servicii suport (+0,44 puncte procentuale), urmata de activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,34 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai vizibile diminuari ale ratei s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,49 puncte procentuale), respectiv in cele de intermedieri financiare si asigurari (-0,34 puncte procentuale).

Aceste din urma activitati si-au pastrat pozitia si in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, inregistrand cele mai semnificative scaderi fata de trimestrul similar al anului 2010 (-400 locuri vacante, respectiv -300 locuri vacante). Cresteri importante ale numarului locurilor de munca vacante, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2010, au fost in industria prelucratoare (+1.400 locuri vacante) si in comert cu ridicata si cu amanuntul (900 locuri vacante).

#locuri de munca Romania 2011, #locuri de munca industrie, #locuri de munca comert , #Locuri de munca in Romania