Populatia Romaniei continua sa scada. Suntem pregatiti sa primim imigranti?

Marti, 12 Februarie 2013, ora 12:19
4345 citiri
Populatia Romaniei continua sa scada. Suntem pregatiti sa primim imigranti?
Foto: Knowledge.allianz.com

Sporul natural provizoriu pe luna decembrie a fost de -9423 de persoane, in scadere cu peste 2400 de persoane fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar evolutia demografica din Romania arata ca in urmatorii ani va trebui sa apelam la imigranti pentru a suplini necesarul de forta de munca, in special daca tara noastra va avea o revenire economica.

Romania ar putea avea insa probleme in a atrage imigrantii de care va avea nevoie, pe de o parte din cauza unei mentalitati mai inchise a nativilor, iar pe de alta parte din cauza faptului ca tarile din vestul Europei vor continua sa exercite o atractivitate mai mare.

Astfel, fara o dezvoltare economica corespunzatoare, Romania ar putea ramane in continuare o tara de tranzit, crede analistul economic Ionel Blanculescu.

Cine sunt imigrantii din Romania?

Ministerul Afacerilor Interne clasifica imigrantii, dupa locul de provenienta, in doua categorii: cetateni UE (si Spatiul Economic European) si din state terte.

La sfarsitul primului semestru din 2012, in Romania se aflau 42953 de cetateni din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European. Dintre acestia, doar 401 (0,93%) aveau rezidenta permanenta, iar restul se aflau temporar pe teritoriul tarii noastre.

Dupa origine, cei mai multi erau italieni (22,22%), germani (16,11%) si francezi (12,38%), precizeaza Buletinul statistic in domeniul imigratiei si azilului.

Numarul imigrantilor din tari terte a fost mai ridicat, ajungand la un total de 57259 de persoane, dintre care 10585 (18,49%) aveau drept de sedere permanenta in Romania. Acesti imigranti proveneau in cea mai ridicata proportie din Moldova (25,01%), Turcia (15,86%) si China (11,81%).

In primele 6 luni din 2012, tara noastra a primit 3167 de cereri de viza de lunga sedere, in scadere cu 5,52% fata de aceeasi perioada din 2011, cand au fost inregistrate 3352 de astfel de solicitari.

Din punct de vedere al autorizatiilor de munca, in perioada ianuarie - iunie 2012 s-au emis 1551 de astfel de documente, in crestere cu 16,53% fata de primul semestru din 2011, cand au fost eliberate 1331 de astfel de documente.

In prima jumatate a lui 2012 cele mai multe autorizatii de munca au fost emise cetatenilor turci (27,66%), chinezi (11,67%) si sarbi (7,99%).

Ce populatie pierde tara noastra?

Numarul nascutilor vii a scazut substantial, cu 13,76% in decembrie 2012 fata de aceeasi perioada din 2011, conform datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica.

Aceeasta a fost principala sursa a cresterii sporului natural negativ de la 7011 de persoane in ultima luna din 2011 pana la 9423 de persoane la sfarsitul lui 2012. Numarul deceselor a crescut si el usor in decembrie 2012, dar nesemnificativ, cu aproximativ 1%.

Si in noiembrie 2012, tara noastra noastra a inregistrat un spor natural negativ de 4571%. Practic, pe tot parcursul lui 2012, cu exceptia lunilor august si septembrie, sporul natural a fost negativ, iar cand s-a inregistrat un spor natural pozitiv, acesta a fost mai mic de 2000 de persoane.

Si din punct de vedere al migratiei, Romania pierde populatie, arata INS, care precizeaza insa ca indicatorul migratiei este in mod semnificativ subestimat din cauza dificultatilor in estimarea fluxurilor de emigrare din Romania. In aceste conditii exista o supraevaluare a populatiei totale din tara noastra.

Institutia prognozeaza insa ca in 2011 au emigrat 32041 de romani, cu 10% mai mult decat imigrantii sositi in tara noastra in acelasi interval. Cifrele sunt mai mari de cele oferite de Ministerul Afacerilor Interne, intrucat acesta din urma inregistreaza doar emigrantii si imigrantii inregistrati oficiali.

Romania, nepregatita sa primeasca forta de munca straina

"Va fi nevoie de o perioada tampon pana cand Romania se va obisnui cu munca strainilor", afirma analistul Ionel Blanculescu. "Romanii inca nu sunt pregatiti pentru acest fenomen, normal in alte zone din Europa", mai spune acesta.

Evolutia numarului de imigranti din tara noastra a aratat ca aceasta este direct proportionala cu evolutia economica, ce reflecta cererea de pe piata muncii nationale, arata si un Studiu privind oportunitatile de integrare ale migrantilor din Romania din 2012, coordonat de Institutul Cultural Timisoara.

Romania nu are insa politici clare deocamdata privind migratia, acestea continand un grad mare de generalitate.

Astfel, tara noastra se situeaza pe pozitia 22 din cele 31 de tari incluse in indexul MIPEX in privinta eficientei politicilor de integrare. Punctajul general al Romaniei privind deschiderea politicilor de integrare a strainilor non-UE este de 45, (cu cat punctajul este mai mare cu atat statul are politici de integrare mai favorabile imigrantilor), punctajul evidentiaza ca Romania are politici nici favorabile nici nefavorabile pentru integrarea imigrantilor.

In aceste conditii, Blanculescu arata ca Romania se va deschide catre imigranti atunci cand se va ajunge la o masa critica, un punct nevralgic, cand va deveni clar ca forta de munca autohtona nu va mai putea acoperi necesarul.

Acest punct va aparea insa doar peste mai multi ani, dupa ce Romania isi va relua clar dezvoltarea economica, in 2015-2018. "Atunci vom incepe sa vedem un aflux mai vizibil", spune analistul.

Intre timp insa va trebui schimbata mentalitatea populatiei , mai ales ca foarte multi din cei deschisi catre internationalizare au plecat deja din tara, o mare parte din cei populatia ramasa fiind mai conservatoare.

#imigranti Romania, #forta munca Romania, #scadere populatie romania, #demografie Romania , #Locuri de munca in Romania