Piata muncii, in deriva dupa doi ani de criza. Vezi ce meserii se mai cauta

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 23:00
4242 citiri
Piata muncii, in deriva dupa doi ani de criza. Vezi ce meserii se mai cauta

Piata muncii arata deplorabil dupa doi ani de criza, cu o rata a somajului care creste de la o luna la alta. Potrivit ultimelor date, numarul somerilor in luna octombrie a ajuns la 444.000 de persoane, cu aproximativ 4.000 mai multi fata de septembrie.

"In momentul asta foarte multi oameni isi cauta locuri de munca si, mai mult decat atat, sunt la o limita de varsta intre 45 de ani si perioada de pensionare si chiar nu au cum sa-si gaseasca locuri de munca si chiar e o situatie deplorabila", a declarat Daniela Serban, director de recrutare Succes TGM.

Potrivit Danielei Serban, cei mai dezavantajati sunt somerii de peste 45 de ani si sunt mii de persoane in aceasta situatie.

"Tinerii isi gasesc. Am vazut ca si ei incep sa se adapteze ritmului impus de societate, adica daca ei au terminat o facultate nu mai cauta neaparat un job foarte sus pus, un post de conducere, ci si un post de nivel mediu, dar important este sa traiasca si sa-si faca o experienta", adauga directorul de recrutare.

Marile mastodonturi de pe vremea comunista care au facut mii de lacatusi mecanici, mii de strungari, de frezori, turnatori. "Ei bine, sunt oamenii de peste 45 de ani si, din pacate, n-au cum sa se mai angajeze pentru ca nu au nicio meserie acum", explica Serban

Consultantul in Resurse Umane, George Butunoiu, este de parere ca dupa doi ani de criza, cea mai importanta schimbare este cea a raportului de forta intre angajati si angajatori. Raportul se schimba periodic, in functie de starea economiei, creand un "efect de pendul".

Angajatorii sunt mai exigenti decat inainte, spune consultantul.

"Intotdeauna cand esti in pozitia dominanta, de forta, ai pretentii mai mari. Pretentiile pot fi exprimate in raportul calitate-pret, vor oameni cat mai buni la salarii cat mai mici. Se pune presiune pe salarii, se incearca salarii mai mici si se cere competenta si implicare cat mai mare", explica Butunoiu.

Zonele cu potential de angajare in 2012 raman vechile centre economice si industriale: Bucuresti, Cluj, Timisoara.

"Clar Bucurestiul este o tema foarte interesanta si va ramane, pentru ca este foarte viu din punct de vedere al activitatii economice, al activitatii industriale", este de parere Daniela Serban.

Turismul, cel mai cautat domeniu

Domeniul turismului merge in continuare cel mai bine. Cei care aleg acest domeniu au mai multe sanse pentru ca "turn-over"-ul din Romania este destul de mare pentru ca, odata cu experienta si diplomele la dosar, cei care se specializeaza aici pleaca in alte tari pentru salarii mai mari.

"Se castiga bine in turism, e bacsisul mai mare. Dar dupa ce obtin o diploma si experienta, angajatiipleaca si e nevoie de o infuzie de personal", ne-a explicat Daniela Serban.

Vor mai reveni salariile la nivelul de dinaintea crizei?

"Niciodata", raspunde ferm driectorul de recrutare Succes TGM. "Pentru ca nici puterea economiei nu mai este la nivelul de dinainte de criza", adauga ea.

George Buntunoiu, in schimb, este de parere ca salariile nu au scazut ca nivel, ci ca a crescut incarcarea pe angajati.

"Au scazut si unele salarii, insa nu atat de mult incat sa fie privit ca un fenomen, insa daca o firma a avut cinci angajati si pe unul l-au dat afara, ceilalti patru au preluat si responsabilitatile celui de-al cincilea, fara o plata suplimentara. A crescut volumul de munca la acelasi salariu", spune consultantul.

Ce se va intampla cu miile de someri

Potrivit lui Butunoiu, acesti oameni nu mai au mari sanse in sistemul romanesc, una dintre variantele ramas putand fi antreprenoriatul.

Daniela Serban, insa, este mai optimista. "Eu zic ca va reusi sa-i absoarba pentru ca marea majoritate sunt tinerii care au terminat liceele si facultatile si atunci societatea are nevoie de forta de munca tanara", argumenteaza Serban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii romania, #someri Romania, #salarii Romania , #Locuri de munca in Romania