Multinationala vs companie mica. Ce alege un angajat?

Marti, 28 Februarie 2012, ora 08:18
8148 citiri
Multinationala vs companie mica. Ce alege un angajat?

O multinationala iti poate oferi un pachet salarial motivant, dar te "munceste ca pe o lamaie", crede Daniela Serban, director de recrutare Succes TGM. Daca pui mai mult pret pe relatiile interumane, atunci te poti angaja intr-un business mic, spun specialistii.

"Cred ca depinde de fiecare om. Intr-o companie mare poti sa primesti anumite lucruri, respectiv siguranta ca nu da faliment asa de usor, oportunitati de cariera. Intr-o companie mica, poti sa primesti alte lucruri, cum ar fi viteza de reactie, prietenie mai mare", spune managerul companiei de recrutare Talent Stream, Dan Berteanu.

In opinia sa, este dificil de exprimat cu exactitate care dintre cele doua variante este mai buna, pentru ca totul depinde foarte mult de preferintele angajatului.

"Principalul avantaj, al unei corporatii, este legat de soliditatea in fata impactului din exterior. Este mai greu de crezut ca o corporatie mare da mai usor faliment, daca schimba Guvernul legea, daca se schimba cererea in piata sau daca apare o tehnologie distructiva", crede Dan Berteanu. Acesta mai adauga ca o companie mica, antreprenoriala, este mai expusa.

"In acelasi timp, o corporatie poate sa atraga mai usor forta de munca, fiindca are mai multe lucruri de oferit, pentru mai multi oameni. Cerintele din mediul acesta extrem de incert ii determina pe oameni sa se orienteze catre siguranta si managementul riscului versus castig mare pe viitor sau chestiuni de genul acesta", mai spune Dan Berteanu.

Salarii si functii mari la multinationale

Daca te afli in cautarea unor salarii si functii mari, atunci trebuie sa te angajezi intr-o multinationala, este de parere Daniela Serban, director de recrutare Succes TGM.

Daniela Serban afirma ca oferta multinationalelor consta in numeroase avantaje, precum salariu bun, laptop, telefon, masina, precum si renumele de a fi angajat intr-o firma mai mare.

Pe de alta parte, spune Daniela Serban, printre avantajele unui loc de munca intr-o companie mica se numara faptul ca poti invata businessul de la inceput, lucrezi ca intr-o familie.

"Intr-o corporatie mare politica firmei diferita, dar si intrigile sunt mai mari. Lupta pentru putere este mare, oricand exista cineva care sa iti ia locul si oricand poate fi angajat altcineva in locul tau. La o firma mai mica, patronul priveste uman ceea ce se intampla. Dezvantajul ar fi ca nu exista un pachet salarial atat de mare".

Unde poti avansa mai usor?

Intrebat daca poti avansa mai usor intr-o companie mica decat intr-un mare, managerul companiei de recrutare Talent Stream sustine contrariul. "Nu cred ca in companiile mici oportunitatile de a deveni manager sunt la fel de mari ca intr-o corporatie", precizeaza Dan Berteanu.

"Companiile mici sunt plafonate si nu sunt foarte multe niveluri manageriale. In firmele mici, oamenii se specializeaza pe o chestiune anume si fac un lucru care le face placere", mai adauga acesta.

Daniela Serban il contrazice si sustine ca este mult mai usor sa avansezi intr-o companie mica, decat intr-o corporatie.

"Pentru ca esti ca intr-o familie, nu exista riscul de a veni cineva din afara si de a-ti ocupa locul. In general, factorul uman isi spune cuvantul".

Intr-o corporatie se vorbeste de cifre, de contracte, pe cand intr-o firma mai mica, se vorbeste despre persoane, a spus Daniela Serban.

#locuri munca romania, #loc munca angajati, #loc munca multinationala, #loc munca firma mica , #Locuri de munca in Romania