Legea salarizarii: Lefuri mai mari din 2014, doar pentru unii bugetari

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 13:47
3420 citiri
Legea salarizarii: Lefuri mai mari din 2014, doar pentru unii bugetari

Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

"Incepand cu anul 2014 se vor acorda, etapizat, majorari salariale cu incadrare in plafoanele de cheltuieli ale bugetului general consolidat. In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.

In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, se vor acoda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal prevazut de Legea-cadru, modificata", se arata intr-un document obtinut de Mediafax.

Majorari doar pentru unii bugetari

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca acest sistem presupune ca majorarile salariale sa fie acordate numai acelor functionari al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta din noua lege, in timp ce ceilalti functionari, cu un salariu mai mare, vor ramane cu acelasi salariu pana vor fi "ajunsi din urma".

"In prezent exista diferente foarte mari intre salariul de incadrare pentru aceleasi functii, dar exercitate in institutii publice diferite. De exemplu, un contabil dintr-o institutie publica are un salariu mai mare decat un alt contabil dintr-o alta institutie publica.

Prin sistemul propus, se urmareste o oarecare egalizare intre aceste salarii de incadrare, dar asta va presupune ca majorarile salariale sa fie acordate doar pentru acei functionari cu salarii mai mici, iar ceilalalti functionari sa nu beneficieze de aceste majorari", au aratat sursele.

Potrivit acestora, durata in care aceste salarii de incadrare vor fi egalizate va depinde de cati bani vor fi inclusi in fondul de salariu pentru acest sistem.

Sporuri calculate diferit

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare, se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinut anterior aferenta gradatiei avute.

#salariu bugetar, #crestere salariu bugetar, #propunere lege salarizare , #Locuri de munca in Romania