Piata muncii in 2012 nu arata promitator in viziunea consultantului HR, George Butunoiu, care spune ca, in prezent angajatorii sunt la putere.
Spre deosebire de mediul privat, unde companiile au devenit mult mai prudente cand vine vorba de angajari, la stat, joburile par a fi mai sigure, in ciuda restructurarilor facute.
"Acum, cu atat mai mult, jobul la stat este mai sigur decat in mediul privat. Dezavantajul e ca in 99% din cazuri, la stat ramai. Nu mai iesi in veci de acolo, doar ca antreprenor. In firme private nu te mai angajeaza nimeni fiindca la stat e alta lume, sunt alti oameni, de pe alta planeta", a declarat George Butunoiu, intr-un interviu acordat Business24.
Dupa 5 ani de criza, in care somajul a crescut pana la cote alarmante, piata muncii s-a mai dezghetat. Care sunt cele mai cautate domenii in acest moment si in ce domenii credeti ca s-ar putea face angajari in 2012?
Nu exista domenii in care se fac angajari. Daca angajeaza cineva, o face punctual intr-o firma in care e nevoie de oameni.
Nu putem vorbi de un domeniu fiindca nu exista si nici nu va exista multa vreme de aici incolo. IT-istii se cauta in continuare, dar ei nu au intrat niciodata in aceeasi categorie ca si ceilalti.
Ce cauta in plus angajatorii de la candidati pentru a-i selecta pentru o functie, fata de 2008 de exemplu? Ce asteptari suplimentare au de la viitorii angajati?
Nu au asteptari suplimentare. E vorba intotdeauna de raportul calitate/pret. Practic, ce poate fi acel angajat pentru banii pe care compania ii plateste pentru el. Bineinteles ca acum angajatorii stiu ca gasesc oameni mai usor si prin urmare, procesul de selectie e mult mai lung.
In prezent, companiile vad mai multi candidati, discuta de mai multe ori cu ei, iar pretentiile sunt mai mari.
Mai garanteaza studiile superioare venituri ridicate?
Studiile superioare n-au nicio treaba cu performanta, cel putin in firmele private, mai ales, avand in vedere aparitia facultatilor private.
Acele studii superioare care apar in CV nu pot fi luate in calcul, acum cand toti isi scot o diploma cu cateva mii de euro. Nu studiile fac diferenta.
Mai mult decat orice conteaza felul in care te prezinti si experienta pe care o ai. Se vede din prima cat de serios esti.
Care sunt cele mai mari greseli pe care vi le amintiti, facute de candidati in timpul interviului?
Putem vorbi de greseli in momentul in care cineva face o eroare de judecata.
Daca un candidat la job nu e punctual, nu vine imbracat cum trebuie sau miroase cand intra in camera, nu inseamna ca a facut o eroare de judecata, ca s-a gandit timp indelungat si a ales sa se comporte asa. Acela este felul lui de a fi.
A fost o vreme in care avocatura si mai apoi IT-ul au fost domeniile preferate de toti absolventii. Care credeti ca sunt domeniile spre care se indreapta acum, dupa 5 ani de criza, tinerii absolventi? Ce meserii par mai atragatoare din punct de vedere financiar?
Nu se indreapta catre anumite meserii. Ei se "arunca" in functie de cat ii tin puterile. Cei mai multi nu se duc la o anumita facultate fiindca e concurenta prea mare sau, invers, se duc la Spiru Haret sau la altele fiindca acolo e mai usor.
Sunt doar cativa care se duc din pasiune catre un anumit domeniu. Nu s-a schimbat nimic in aceasta perioada, in afara de cerintele salariale care sunt mai joase acum de la tinerii absolventi.
Privind la piata muncii dupa 5 ani de criza, cum e mai bine sa fii - pragmatic sau idealist? I-ati incuraja pe tineri sa se indrepte spre domeniile care se cauta in piata sau spre ceea ce cred ei ca li se potriveste?
Nu exista domenii care se cauta. Nu se uita aproape nimeni la specializarea pe care o termina in facultate. La cate interviuri cu absolventi ati vazut punandu-se intrebarea legata de specializarea pe care a facut-o?! Nimeni nu pune intrebari din astea.
Cariera depinde, bineinteles de fiecare, insa e greu sa-ti construiesti brandul personal in cariera, trebuie sa fii si destept. Nici unul dintr-o mie nu reuseste.
Acum, insa, e o perioada in care angajatorii sunt la putere. Astfel de perioade sunt ciclice. La un moment dat, trendul se va schimba.
Domnule Butunoiu, cum vedeti in aceasta perioada jobul la stat? Inainte de criza, un job la stat parea mai sigur decat unul in mediul privat...
Acum, cu atat mai mult, jobul la stat este mai sigur decat in mediul privat.
Dezavantajul e ca in 99% din cazuri, la stat ramai. Nu mai iesi in veci de acolo, doar ca antreprenor. In firme private nu te mai angajeaza nimeni fiindca la stat e alta lume, sunt alti oameni, de pe alta planeta.