Intram in matriarhat! Femeile vor castiga mai mult decat barbatii

Duminica, 18 Martie 2012, ora 09:15
2569 citiri
Intram in matriarhat! Femeile vor castiga mai mult decat barbatii
Peste o generatie, femeile ii vor intrece pe barbati la salarii

Inversarea balantei va avea loc initial in SUA peste doar o generatie. In conditiile in care trendul actual se va mentine. Femeile vor asigura cea mai mare parte a veniturilor familiei.

"Aproape 40% dintre sotiile care muncesc au venituri mai mari decat sotii", a declarat Liza Mundy, autoarea cartii "Sexul mai bogat" (The richer sex), in cadrul unui eveniment recent organizat de revistele Time si Fortune in orasul New York, pe aceasta tema.

Studiul realizat de Mundy arata ca femeile castiga mai mult decat barbatii in multe dintre zonele Statelor Unite. In unele mari orase, spre exemplu, femeile singure, fara copii, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, au venituri medii mai mari decat barbatii cu caracteristici similare. Pentru fiecare dolar castigat de un barbat, femeile castiga intre 1,14 si 1,18 dolari, in anumite zone.

Cum s-a ajuns la acest avans rapid? Trendul a prins amploare in urma cu 50 de ani si se datoreaza aparitiei pilulei contraceptive. Femeile au avut posibilitatea de a se casatori si a deveni mame mai tarziu, putand astfel sa se concentreze pe cariera.

Nu dupa mult timp, acestea au inceput sa frecventeze universitatile in numar tot mai mare, in prezent, majoritatea absolventilor fiind femei. Drept urmare, 60% dintre studentii din facultatile americane sunt de sex feminin, iar masteratele si doctoratele sunt obtinute de mai multe femei decat barbati.

Mundy crede ca nu exista niciun factor care ar putea impiedica balanta castigurilor sa se incline spre doamne in urmatoarea generatie. In unele industrii, cum ar fi medicina veterinara, barbatii au devenit deja o raritate. In urmatorii 25 de ani, justitia si intreaga medicina vor fi dominate de femei.

In plus, 41% dintre copiii nascuti in prezent in SUA sunt crescuti de mame singure, iar 25% dintre cei sub 18 ani locuiesc doar cu mamele.

In Romania, diferentele de salarizare raman mari

Femeile castiga in medie, in tarile Uniunii Europene, cu 16,4% mai putin decat barbatii, conform statisticii recente publicate de Comisia Europeana.

Studiul arata ca diferenta de salariu intre femei si barbati in UE a scazut in ultimii ani (femeile castigau cu 17% mai putin in 2010), insa ca in continuare acestea trebuie sa lucreze cu cinci zile mai mult pentru a castiga la fel de mult ca barbatii.

Cea mai mare diferenta de salariu este in Estonia, unde femeile castiga cu 27% mai putin decat barbatii, si cea mai mica in Polonia, unde procentul este de doar 2%.

In Romania, conform statisticii, diferenta este de 12,5%, iar tara noastra este mentionata printre statele in care situatia se inrautateste, alaturi de Bulgaria, Franta, Letonia, Ungaria si Portugalia.

Diferentele de venit apar in urma dificultatii de a gasi un echilibru intre viata de familie si cea profesionala, femeile fiind nevoite sa lucreze part-time sau sa isi ia concediu de maternitate.

"Desi reprezinta semnificativ peste jumatate din populatia tarii, doar 52% dintre romance sunt active pe piata muncii oficiale. Nu avem date exacte cu privire la cele care lucreaza in strainatate, de cele mai multe ori in conditii extrem de precare.

Stim, in schimb, ca femeile continua sa duca greul in gospodarii si ca ele se ocupa de educatia copiilor inca de la cele mai fragede varste. 85% dintre concediile de crestere a copilului in anul 2011 sunt solicitate de femei", a declarat Andreea Maria Paul, consilierul pe probleme economice al premierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariu femei, #salariu barbati, #crestere salariu, #concediu maternitate, #cariera femei , #Locuri de munca in Romania