Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costul orar al fortei de munca a crescut in trimestrul trei

Costul orar al fortei de munca a crescut in trimestrul trei


Costul orar al fortei de munca a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 10% fata de perioada similara din 2010, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in sanatate si asistenta sociala, administratie publica si invatamant.

Datele sunt ajustate dupa numarul de zile lucratoare, in serie bruta cresterea fiind de 10,02%, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

In invatamant s-au inregistrat cresteri de 17,20%

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in sanatate si asistenta sociala (19,73%), administratie publica (18,58%) si invatamant (17,20%), datorita salarizarii diferite aplicate in cei doi ani pentru personalul platit din fonduri publice.

Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de informatii si comunicatii (4,41%), respectiv in activitatile de servicii administrative si servicii suport (4,82%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 10,01%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,03%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 9,96%, respectiv 9,98%.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in segmentele informatii si asigurari

Potrivit INS, in trimestrul III 2011, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 3,55% fata de trimestrul precedent

Fata de trimestrul II 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in invatamant (16,65%), industria extractiva (10,55%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (6,48%).

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-1,51%), intermedieri financiare si asigurari, respectiv informatii si comunicatii (-1,01%).

Cresterea accentuata a costului orar al fortei de munca in invatamant a fost determinata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-20,5%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al III-lea al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara.

In industria extractiva, cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata atat de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-5,2%) ca urmare a concediilor de odihna, cat si de cresterea cheltuielilor directe ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta si pentru "ziua petrolistului").

In domeniul energetic, cresterea costului orar a fost cauzata de diminuarea timpului efectiv de munca in

Totodata, in activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, administratie publica si sanatate si asistenta sociala cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata in principal de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (intre 6,0% si 7,3%), ca urmare a concediilor de odihna.

In trimestrul III 2011, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,54%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,60%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,46% si respectiv 3,53%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1573 ori