CE vrea mai multe locuri de munca pe piata din Romania

Joi, 11 August 2011, ora 13:33
1998 citiri
CE vrea mai multe locuri de munca pe piata din Romania

CE cere Romaniei eforturi mai mari pentru a spori posibilitati de angajare pe piata muncii si solicita sa foloseasca eficient fondurile structurale ale UE, informeaza NewsIn.

"Voi continua sa incurajez Spania sa isi reformeze piata fortei de munca si sa imbunatateasca sansele de angajare pentru tineri si, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca din Romania.

Ambele tari trebuie sa foloseasca mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de munca intr-o maniera mai eficienta.

Acest lucru este necesar pentru a ameliora pe termen lung situatia ocuparii fortei de munca", a declarat László Andor, omisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, comentand decizia de joi a CE de a autoriza restrictiile pe piata muncii cerute de Spania in cazul muncitorilor din Romania.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a insistat asupra faptului ca "aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania".

El spune insa este convins, ca regula generala, ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni "nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca", recomanda oficialul Comisiei Europene.

Inca de la inceput, a observat el, Spania a avut in permanenta o politica foarte deschisa fata de lucratorii din alte tari, inclusiv fata de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna. Cu toate acestea, Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale, a spus Andor.

"Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri", reaminteste comsiarul european.

In plus, remarca Laszlo Andor, "prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre", care si-au inchis piata muncii pentru romani inca de la aderarea tarii noastre la UE, in 2007.

Intr-o prima faza, in 2007, si Spania a impus obligativitatea obtinerii permiselor de munca pentru romani, dar ridicase aceste restrictii in 2009, fiind nevoita acum sa le reintroduca.

"Cu toate acestea, sper ca acest demers va fi limitat, pe cat posibil, in timp si ca atitudinea in general pozitiva fata de libera circulatie in Europa va continua sa prevaleze", a declarat comisarul pentru munca si afaceri sociale.

Restrictiile impuse muncitorilor romani pot fi mentinute, in oricare dintre statele care au impus aceste limitari, pana cel tarziu la 1 ianuarie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#forta munca, #piata muncii romania, #fonduri ue, #somaj, #locuri munca romania, #locuri munca spania , #Locuri de munca in Romania