Cati dintre angajatii romani risca sa devina saraci

Joi, 30 August 2012, ora 15:58
3543 citiri
Cati dintre angajatii romani risca sa devina saraci

Rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3 la suta, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce rata de participare la formarea continua pentru populatia intre 25 si 64 de ani este cea mai mica, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Campeanu a precizat joi, la o conferinta a Blocului National Sindical (BNS), ca rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3 la suta in Romania, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce, in Republica Ceha si Finlanda, acelasi indicator este de doar 3,7 la suta.

Rata riscului de saracie - 17,3%, pentru cei care lucreaza

"Riscul ridicat de saracie in randul celor care lucreaza creste in mod continuu. Acest lucru este foarte ingrijorator pentru Romania, pentru ca si asa salariile sunt la un nivel foarte mic, celelate posibilitati, de a obtine venituri din alte surse, de asemenea sunt mici, iar diferenta intre veniturile mici si cele foarte mari creste in fiecare zi", a mai spus Mariana Campeanu.

Cu acelasi prilej, demnitarul a precizat ca, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, 25,9 la suta dintre romani considera ca sunt bine platiti, in comparatie cu 63 la suta in Danemarca sau 60,5 la suta in Luxemburg.

"Sigur ca sunt niste tari in care nivelul de trai este foarte bun, dar diferenta este foarte mare", a spus ministrul.

Pe de alta parte, Campeanu a aratat ca 78,7 la suta din populatia angajata cu contract de munca pe perioada determinata a acceptat acest tip de contract din cauza faptului ca nu a gasit un loc de munca permanent.

20% dintre romani cred ca nu au sanse de a avansa in cariera

"Ceea ce este ingrijorator este ca 20 la suta dintre romani considera ca slujba detinuta nu le ofera perspective pentru a avansa in cariera. Ceea ce este la fel de ingrijorator este ca rata de participare la formarea continua pentru populatia intre 25 si 64 de ani este, la fel, cea mai mica din Europa. Acelasi lucru se intampla si cu participarea somerilor la cursuri de calificare si de recalificare, iar ponderea persoanelor care parasesc timpuriu sistemele de invatamant este in continua crestere in Romania", a mai spus Campeanu.

Ministrul Muncii a atras atentia si asupra pregatirii profesionale a romanilor, aratand ca numarul celor calificati este din ce in ce mai mic.

"Daca ponderea celor care au absolvit cel putin liceul este de 74 la suta in Romania, celelalte tari din Uniunea Europeana sunt la nivel de peste 90 la suta. Iar faptul ca am ajuns ca, in Romania, populatia ocupata sa nu mai fie instruita corespunzator este tot rezultatul scaderii calitatii invatamantului si a cursurilor de perfectionare. Eu cred ca trebuie sa ne reintoarcem la fondul problemei, pentru ca in Romania, in acest moment, exista o problema care nu a mai fost pana acum: incepem sa avem o forta de munca din ce in ce mai prost calificata", a mai spus demnitarul.

#angajati romani saracie, #salarii mici angajati Romania , #Locuri de munca in Romania