Castigul salarial mediu net a scazut cu 0,5% in octombrie

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 10:50
1348 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut cu 0,5% in octombrie

Castigul salarial mediu net a scazut in octombrie cu 7 lei (-0,5%) fata de luna precedenta, la 1.457 lei, in timp ce fata de octombrie 2010 s-a majorat cu 8,7%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in octombrie in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice (3.688 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (872 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.008 lei, in scadere cu 9 lei fata de septembrie.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna octombrie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,9%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,7%, cu 1,4 puncte procentual mai mic fata de cel inregistrat in luna septembrie 2011.

Datele INS arata ca, in luna octombrie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru "ziua petrolistului") ori s-au platit concedii de odihna din fondul de salarii si sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna octombrie au fost in scadere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai mari scaderi, inregistrare in sectorului petrolului si gazelor naturale

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 28,7%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 20,4% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Totodata, au fost scaderi cu intre 16% si 19% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere si cu intre 2,5% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene.

Cele mai mari cresteri, in sectorul de cercetare-dezvoltare si cinematografie

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu intre 4,5% si 5,5% in transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare, cu intre 3% si 4% in alte activitati extractive, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe).

Cresteri intre 2% si 3%, s-au inregistrat si in sectorul de tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia carbunelui superior si inferior, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Castigul salarial net din sanatate a crescut cu 18.8%, in octombrie

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in sanatate si asistenta sociala (2,1%), ca urmare a neefectuarii platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care se confrunta cu dificultati financiare, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici, in invatamant (0,5%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice si in administratie publica (0,2%), ca urmare a acordarii de sume pentru promovarea in grad ori a diferentelor pentru sporul de vechime.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010), castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,8% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,5% in administratia publica.

De asemenea, fata de luna octombrie 2010, castigul salarial mediu net din luna octombrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,8% in administratia publica, cu 16,8% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,9% in invatamant.

#castig salarial net, #crestere salarii, #salarii sector bugetar, #scadere salarii , #Locuri de munca in Romania