64% din romani cred ca Guvernul nu va reusi sa scoata tara din criza

Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:17
2060 citiri
64% din romani cred ca Guvernul nu va reusi sa scoata tara din criza

Peste jumatate (54%) dintre romani se asteapta ca Romania sa iasa din criza economica abia peste trei ani sau chiar mai mult, in timp ce doar 5% estimeaza o iesire din criza in 2010, arata un sondaj realizat de CURS, la solicitarea Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID), informeaza NewsIn.

Alti 12% din respondenti se asteapta la iesirea tarii din criza in 2011, iar 19% estimeaza ca acest lucru se va produce in 2012.

O zecime din cei chestionati nu s-au pronuntat.

De altfel, 64% din romani cred ca actualul guvern nu va reusi sa scoata tara din criza, doar 21% fiind de opinie contrara.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-14 februarie pe un esantion de 3.000 de persoane, in varsta de 18 ani si peste, si are o marja de eroare de plus/minus 1,8%.

Romanii sunt pesimisti in legatura cu situatia actuala a tarii, 77% dintre cei chestionati apreciind ca lucrurile merg intr-o directie gresita si doar 18% ca se indreapta intr-o directie buna.

De altfel, 45% dintre romani sustin ca au o situatie mai proasta in prezent decat in urma cu un an (ianuarie 2009), iar 9% mult mai proasta.

Doar 1% dintre cei chestionati spun ca au o situatie mult mai buna, 7% au o situatie mai buna, in timp ce 37% considera ca situatia lor a ramas la fel.

De asemenea, cei mai multi romani (64%) considera ca actuala criza economica le-a afectat veniturile in mare sau foarte mare masura, in timp ce doar 34% spun ca veniturile lor au fost afectate putin sau deloc.

Un sfert dintre romani apreciaza ca veniturile de care dispun nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar pentru 41% din respondenti, acestea ajung doar pentru necesitatile de baza.

Doar 2% dintre romani dispun de tot ce au nevoie fara sa fie nevoiti sa renunte la ceva, 7% reusesc sa cumpere bunuri mai scumpe renuntand la alte lucruri, in timp ce 24% considera ca au un trai decent, dar nu isi permit sa cumpere bunuri mai scumpe.

Pentru rezolvarea situatiei dificile actuale, cei mai multi romani (40%) vor ca guvernul sa se ocupe in primul rand de crearea de locuri de munca, in timp ce 21% vor cresterea pensiilor, 10% cresterea salariilor, 9% imbunatatirea sistemului de sanatate si 4% de agricultura.

Scaderea impozitelor si taxelor reprezinta principala prioritate pentru guvern in opinia a 3% dintre romani.

Aproape o treime (32%) dintre respondenti vor ca guvernul sa mareasca in primul rand pensiile la 45% din salariul mediu brut, un procent identic dorind mai intai cresterea salariului minim la 740 lei, potrivit sondalului.

In ceea ce priveste regimul fiscal din Romania, 56% dinte respondenti spun ca impozitele pe care le platesc reprezinta cel mult 20% din venituri, iar 22% platesc statului intre 21% si 40%.

Doar 3% sustin ca dau pe taxe peste 40% din venituri.

Potrivit sondajului CURS, romanii sunt retincenti in a plati impozite, aproape un sfert (24%) dorind sa nu plateasca deloc taxe.

Cei mai multi (62%) ar plati, dar nu mai mult de 10%, 6% ar fi de acord pentru un procent de taxare intre 11% si 20%, 1% ar da intre 21% si 40%, in timp ce un nivel de impozitare de peste 40% din venituri nu este agreat de nimeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #iesire, #impozite, #locuri, #munca, #romani, #venituri , #Locuri de munca in Romania