Joburile sezoniere in strainatate atrag tot mai multi studenti

Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:28
4411 citiri
Joburile sezoniere in strainatate atrag tot mai multi studenti

Calatoriile gratuite si salariile ce pot ajunge la 3.000 de euro, incluse in ofertele de joburi sezoniere in strainatate, atrag tot mai multi studenti romani, in ciuda conditiilor grele de munca si a neajunsurilor colaborarii cu agentii care nu-si respecta obligatiile contractuale.

Calatoriile gratuite si salariile ce pot ajunge la 3.000 de euro, incluse in ofertele de joburi sezoniere in strainatate, atrag tot mai multi studenti romani, in ciuda conditiilor grele de munca si a neajunsurilor colaborarii cu agentii care nu-si respecta obligatiile contractuale.

In Romania sunt inregistrate aproximativ 1.500 de agentii de plasare, mai mari sau mai mici, specializate pe oferte pentru locuri de munca in strainatate, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Una dintre aceste agentii, American Experience, a raportat, anul trecut, peste 2.000 de studenti recrutati pentru a munci, pe timpul verii, in SUA.

Cresterea numarului de oferte pentru locuri de munca in strainatate este sustinuta si de datele adunate de portalul eJobs.

"Numarul anunturilor de joburi in strainatate era, in primele doua luni ale anului, de aproape 800. Primavara, insa, numarul acestora creste cu mult mai mult", spune consultantul eJobs, Laura Chilom. Numarul de aplicari pentru fiecare anunt in parte se situeaza intre 100 si 600, aproximativ 10% dintre aplicanti fiind studenti.

Pe langa ofertele postate pe site-urile de specialitate, cele mai multe agentii fac recrutare direct in universitati, astfel ca numarul celor care pleaca anual la munca nu se poate stabili cu exactitate. Mai mult, pe langa seminariile de tip "Work and Travel USA", populare in universitati de mai bine de sapte ani, sutele de agentii de recrutare ii bombardeaza pe studenti, mai nou, cu programe de munca in Europa.

Munca grea pe campurile englezesti

Pintre companiile care exagereaza in promovarea joburilor si nu ofera sprijin sutentilor care se afla la munca in strainatate se numara Hops Labour Solutions, firma britanica ce recruteaza, de mai bine de zece ani, studenti din universitatile romanesti de agronomie pentru munca grea pe canpurile englezesti. Potrivit studentilor de la Agronomie, reprezentantii Hops anunta castiguri care ar ajunge si la 13.000 de lire sterline, pentru ca salariile se dau in functie de munca depusa. La fata locului lucrurile nu stau intotdeauna asa.

"In Statele Unite ale Americii merita experienta"

Cele mai vechi programe de tip Work and Travel sunt organizate cu sprijinul Ambasadei SUA, care faciliteaza obtinerea vizei, altfel dificil de primit. Avantajul pe care il au studentii, in cazul acestor programe, este stabilitatea in tara de provenienta, asigurata de faptul ca urmeaza cursuri universitare, diminuandu-se astfel posibilitatea imigrarii.


Un exemplu de program sprijinit de ambasada Statelor Unite este KAMP (Kitchen And Maintenance Programme / Program de Bucatarie si Menaj). Pe site-ul agentiei organizatoare, programul este prezentat ca unul "de schimb cultural", prin care tinerii romani se pot angaja, pe perioada verii, in Satele Unite ale Americii, ca bucatari, manajere sau soferi intr-o tabara de vacanta. Agentia garanteaza salariul minim net, cazarea si masa gratuite, cu mentiunea ca studentii pot ramane cu 2.000 de dolari dupa trei luni de munca. Cu toate ca munca necalificata nu are nicio legatura cu educatia, iar conditiile de lucru sunt grele, studentii spun ca merita efortul.

Comisioane prea mari pentru locuri de munca necalificata

Studentii se plang si de nivelul comisioanelor percepute de agentii, respectiv 800 de dolari pentru pachetele prin care se asigura un loc de munca in SUA si sume pornind de la 250 de euro, pentru joburi in Europa.


#job, #angajator, #studenti, #calatorii, #salarii, #anofm, #euro , #Joburi sezoniere