Al doilea job, un "secret profesional"?

Marti, 24 Mai 2011, ora 17:15
2764 citiri
Al doilea job, un "secret profesional"?

Criza a adus foarte multe restructurari de personal, iar salariile celor care au ramas in companii au scazut considerabil. Pentru a face fata acestei perioade, multi oameni se vad nevoiti sa caute modalitati adiacente de a castiga venituri, iar un al doilea job cu jumatate de norma este solutia cea mai la indemana, mai ales pentru tinerii care nu resimt oboseala atat de tare, inca. 

Odata asumat efortul unei astfel de alegeri, trebuie sa privesti in perspectiva si sa realizezi cum faci ca jobul tau de baza sa nu fie afectat de asta.

O intrebare de baza ar fi: ii comunici sau nu sefului situatia ta?

Daca politicile companiei in care lucrezi iti cer sa semnezi clauza de neconcurenta, asta inseamna ca iti asumi un risc foarte mare cu un job asemanator, la alta companie, chiar si in timpul liber.

Chiar daca nu incalci vreo forma legala de angajament, cel mai bine este sa vorbesti cu seful tau si sa ii spui de al doilea job, pentru a evita situatia in care el afla din alte surse informatia si va considera ca faci totul pe la spatele lui.

Gandeste cu atentie modul in care formulezi problema

Cea mai eficienta varianta este cea in care subliniezi faptul ca proiectul pe care il desfasori in  paralel este pe termen scurt si in care evidentiezi modul in care el te ajuta sa iti imbunatatesti aptitudinile profesionale.

Nu folosi resursele companiei pentru activitatile extra-job

E-mail-urile catre clienti sau in interesul celui de-al doilea job nu se trimit niciodata de pe adresa oficiala a companiei tale, sustin specialistii Fortune CNN.

Nici alocarea orelor de munca pentru a realiza obiective pentru al doilea job nu reprezinta o alegere inteleapta, ci din contra, te poate pune intr-o situatie neplacuta.

Stabileste clar momentele in care esti disponibil

Oamenii cu care lucrezi la jobul cu jumatate de norma trebuie sa stie clar ca nu poti fi contactat in timpul orelor normale de lucru.

Jobul cu norma intreaga trebuie sa fie o prioritate pentru tine, chiar daca te simti tentat sa permiti o intercalare a responsabilitatilor.

Nu exagera

Acorda-ti timp si spatiu pentru a face o pauza zilnica intre cele doua joburi, pentru a evita situatia in care te epuizezi si nu mai dai randament in niciuna dintre parti.

#al doilea job, #criza, #job norma intreaga, #job part time, #restructurari, #sef , #Job part time