Munca la distanta afecteaza performanta angajatilor - studiu

Luni, 04 Martie 2013, ora 19:15
3079 citiri
Munca la distanta afecteaza performanta angajatilor - studiu

Angajatii care lucreaza din afara biroului peste o zi pe saptamana au o performanta mai redusa decat cei care lucreaza de la birou, in special daca activitatea lor presupune un grad ridicat de interactiune cu ceilalti colegi.

Lucrul de acasa are multiple avantaje, insa doar daca va fi practicat iintr-o mica masura, arata mai multe studii citate de CNET.

"Sunt foarte multe studii in acest sens. Daca lucrezi de acasa o data pe saptamana, este acelasi lucru cu a lucra direct (n.r. de la birou) permanent", declara Ben Waber, cercetator in cadrul MIT si presedintele unei firme de consultanta din domeniu.

Waber arata si ca anumiti angajati, a caror activitate presupune o interactiune scazuta cu ceilalti colegi, precum este cazul celor care lucreaza in vanzari, lucreaza foarte bine si din afara biroului.

Cercetatorul atrage insa atentia asupra faptului ca, in cazul in care activitatea presupune un grad ridicat de interactiune, angajatii vor avea performante superioare daca vor comunica direct.

"Chiar si in cazul sarcinilor de serviciu care par independente unele de altele este importanta comunicarea directa", a precizat Waber.

Astfel, un studiu elaborat de MIT in colaborare cu IBM a aratat cat de importanta este comunicarea directa in cadrul unui call center al Bank of America.

Desi activitatea din cadrul acestuia presupunea interactiunea cu clientii externi, iar sarcinile fiecarui angajat erau independente, acestia colaborau frecvent cu privire la problemele care se repetau des sau se consultau in legatura cu clientii dificili.

Lucrul de acasa, preferat de unii angajatori

Exista insa si opinii care accentueaza avantajele lucrului de acasa, iar decizia recenta a Yahoo de a reintroduce pentru angajatii sai obligativitatea de a lucra de la birou a fost intampinata de multe critici.

Miliardarul Richard Branson a comentat ca aceasta idee reprezinta "un pas inapoi intr-o era in care lucrul de la distanta este mai usor si mai eficace ca niciodata".

Mai mult, angajatorii economisesc sume importante din bugetele destinate deplasarilor sau chiriilor pentru spatiile de lucru, oferindu-le angajatilor ocazia de a lucra de acasa.

De asemenea, studiile care arata o scadere a performantei in cazul lucrului de acasa nu tin cont de ultimele tehnologii aparute, considera Kathleen E. Christensen, care conduce un program de cercetare in domeniu.

Ea arata ca satisfactia muncii este mai ridicata pentru cei care muncesc de la distanta, iar acestia tind sa fie angajati mai loiali.

Companiile care reusesc sa performeze cu personal care lucreaza la distanta sunt astfel cele care sunt gata sa riste si sa-si sprijine angajatii care muncesc de acasa.

"Problema nu este daca tehnologia face posibil (n.r. lucrul de acasa)", afirma Christensen. "Dar cultura (n.r. organizationala) trebuie sa sprijine (n.r. acest demers)", a concluzionat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job la distanta, #lucru de acasa, #eficienta munca la distanta, #munca de acasa, #companii personal la distanta , #Job online