Medicii ameninta ca vor demisiona in toamna: Vor bani mai multi

Vineri, 30 Martie 2012, ora 15:59
1529 citiri
Medicii ameninta ca vor demisiona in toamna: Vor bani mai multi

Medicii isi vor lua concediu fara plata sau isi vor da demisia in toamna, daca nu vor primi "semnale pozitive" cu privire la solicitarile lor privind majorarea salariilor si deblocarea posturilor din sistemul sanitar, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

"Deocamdata ma astept cel mai repede la un raspuns din partea Guvernului. (...) Probabil ca nu toti medicii vor apela la aceste masuri, dar daca 15% dintre noi se vor alatura mesajului sistemul va claca" a spus seful Colegiului Medicilor din Romania (CMR) Vasile Astarastoae.

Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a solicitat, joi, Presedintiei, Guvernului si Parlamentului excluderea din categoria de bugetari a medicilor si majorarea veniturilor acestora, astfel incat venitul minim al unui medic sa fie egal cu trei salarii medii pe economie.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au cerut si deblocarea posturilor din sistemul sanitar, precizarea ca medicul nu este functionar public si nici echivalentul acestuia, neconditionarea calitatii de membru al CMR de incheierea asigurarii de malpraxis si reducerea birocatiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient.

"Printre cauzele actualei situatii din sistemul sanitar se numara blocarea posturilor, taierea salariilor, asimilarea medicilor cu bugetarii si functionarii publici, conditiile de munca, migratia medicilor, lipsa respectului pentru profesia medicala. Medicul din spitalele romanesti lucreaza peste limita normala de siguranta proprie si a pacientului. Chiar libertatea, demnitatea si independenta profesionala a medicului sunt afectate. Daca in Romania, un medic rezident castiga 200 de euro, iar un specialist in medie 495 euro, in tarile UE media este de 1.100 euro pentru un medic rezident si 7.995 euro pentru un medic specialist", a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demisii medici Romania, #majorare salarii medici , #Job medici