Somajul, cangrena Europei. Criza locurilor de munca nu-si gaseste leacul

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 12:00
4064 citiri
Somajul, cangrena Europei. Criza locurilor de munca nu-si gaseste leacul
Foto: Share Your Essays

La opt ani dupa declansarea crizei financiare globale, Europa este lovita iremediabil de cea mai puternica amenintare din punct de vedere social: somajul.

In zona euro, situatia este de-a dreptul ingrijoratoare, diferentele existente pe piata muncii in statele din regiune aratand cat de divizata este Europa din punct de vedere social, remarca The Telegraph.

Rata somajului din zona euro este de 10,4%, cele 19 state care au adoptat moneda unica ridicand si media din intreaga Uniune pana la 9 procente.

Insa, din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt egale pentru toti. Germania, motorul economiei europene, pare sa fi gasit o cale de a reduce rata somajului la doar 4,5%, cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii si pana in prezent.

33.000 de noi locuri de munca au fost create lunar in medie in Germania, pe perioada ultimilor 6 ani.

Din nefericire, exemplul teuton nu a putut fi copiat de multe alte tari din eurozona. Grecia, de exemplu, are o rata a somajului care afecteaza un sfert din populatia activa a tarii.

In Italia, in ciuda promisiunilor date de premierul Matteo Renzzi, rata somajului a ramas in continuare blocata la 11,4%, iar situatia pare sa se agraveze, daca este sa luam in considerare faptul ca in luna decembrie numarul somerilor italieni a crescut cu 21.000, cu 3.000 mai mult fata de luna anterioara.

Nu doar statele greu indatorate sunt afectate de somaj. Finlanda, tara cu cel mai mic grad de indatorare din intreaga Europa, se confrunta cu o crestere de 0,4% a ratei somajului care a ajuns deja la 9,2 procente.

Este cel mai ridicat nivel al somajului din Finlanda ultimilor 18 ani.

Motor gripat

Chiar daca numarul somerilor a mai scazut in ultimele 15 luni, analistii au inca temeri serioase in ceea ce priveste redresarea economica a zonei.

In principiu, nivelul somajului este un bun indicator al starii de sanatate a unei economii. Din acest punct de vedere, analistii se tem ca imboldul transmis in piata muncii de revenirea timida a economiei europene a depasit perioada de varf.

Spre exemplu, numarul angajarilor din decembrie s-a redus la nivelul inregistrat in luna iunie a anului 2015.

Este un semnal de alarma, pentru ca o noua criza economica ar putea prinde Europa cu un nivel al somajului de peste 10 procente. In perioada anterioara crizei din 2008, procentul somerilor din Europa era de doar 7,5%, iar in unele state ale Uniunii, precum Marea Britanie, rata somajului era de doar 5%.

Tinerii, cei mai afectati

Si mai ingrijorator este ca milioane de tineri sunt tinuti pe tusa, situatia fiind de-a dreptul catastrofala in Grecia si Spania, unde rata somajului in randul tinerilor se apropie de 50%.

Media somerilor din zona euro este de 22%, asta in conditiile in care 68 de procente din cei 4,4 milioane de tineri din UE traiesc in cele 19 tari ale uniunii monetare.

Criza cronica a locurilor de munca din Europa a fortat pana acum plecari masive ale tinerilor talentati din tari precum Grecia sau Portugalia, expertii vorbind deja de o "generatie pierduta" a tarilor de la periferia zonei euro.

#somaj UE, #locuri de munca Germania, #somaj tineri europa , #Job in UE