Ce solutii au firmele americane pentru criza locurilor de munca

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:14
1853 citiri
Ce solutii au firmele americane pentru criza locurilor de munca

Presati de criza financiara, corporatistii americani cauta solutii pentru rezolvarea crizei ocuparii fortei de munca.

In cazul in care cele mai mari banci ale Americii si companiile non-financiare ar plasa 3600 de miliarde de dolari in investitii productive, aproximativ 19 milioane de locuri de munca vor fi create in urmatorii trei ani, iar rata somajului ar scadea la sub 5%, potrivit unui raport realizat de economistii de la Universitatea din Massachusetts, scrie Huffington Post.

"SUA nu trebuie sa ramana blocata intr-o criza a somajului pe termen lung. Convingerea bancilor si a corporatiilor sa-si mute banii in investitii productive si sa creeze locuri de munca e tot ce ne trebuie. Desigur, este nevoie de politici necesare, cum ar fi o noua runda de stimulare a mediului privat, precum si scaderea fiscalitatii, masuri prin care se poate consolida piata globala a cererii si se pot debloca creditele pentru micile intreprinderi", a precizat Robert Pollin, autorul principal al raportului.

Chiar daca SUA continua sa se confrunte cu un somaj masiv, bancile stau pe multi bani, spun analistii. Potrivit FED, bancile stau pe 1600 de miliarde de dolari in rezerve, de aproape 80 de ori mai mult fata de 2007, cand detineau doar 20 de miliarde de dolari.

"Intre timp, companiile non-financiare isi pastreaza profiturile in varianta lichida in loc sa le "arunce" din nou in investitii, profituri in valoare de aproximativ 2000 de miliarde de dolari. Impreuna, toate acestea se ridica la un sfert din PIB-ul SUA", se mai arata in raport.

Intre timp, afacerile mici obtin cu greu imprumuturi. Raportul concluzioneaza ca investitia a 1400 de miliarde de dolari in intreprinderile private ar genera un val enorm in numarul locurilor d emunca.

Expertii recomanda ca banii sa fie indreptati catre intreprinderile mici, care se confrunta cu constrangeri mai mari privind contractarea unui credit. De asemenea, specialistii recomanda investitii in intreprinderile care genereaza beneficii sociale mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca sua, #somaj sua, #criza locuri munca sua, #scadere fiscalitate sua, #rezerve banci, #credite intreprinderi mici sua , #Job in SUA