Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Irlanda deschide poarta pentru forta de munca din Romania

Irlanda deschide poarta pentru forta de munca din Romania


Guvernul irlandez a eliminat toate restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, masuri care datau de la aderarea celor doua state la UE acum cinci ani, relateaza cotidianul Irish Times in editia electronica.

Masura vine in urma unei scaderi puternice a numarului de romani si bulgari care calatoresc in Irlanda in cautarea unui loc de munca. In plus, aceasta vine la cateva luni de la solicitarea Comisiei Europene catre guvernul irlandez de a examina necesitatea actuala a restrictiilor.

"A devenit clar ca baza pentru continuarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari este discutabila", arata un comunicat al Departamentului irlandez pentru munca, afaceri si inovatie.

"Astfel, guvernul a decis avansarea imediata a datei de acces pe piata muncii al cetatenilor bulgari si romani", adauga Departamentul.

Examinarea care a urmat solicitarii Comisiei Europene de a analiza eliminarea restrictiilor privind accesul pe piata muncii a tinut cont printre altele de numarul de aplicatii pentru permise de munca venite din Romania si Bulgaria.
"De la un varf in 2003, numarul celor care cautau deun loc de munca in Irlanda a scazut semnificativ incepand cu 2007".

"In 2003 aproximativ 3.600 de permise de munca erau solicitate de cetatenii celor doua state, ajungand la 500 de aplicatii in 2011", mai arata comunicatul citat de Irish Times.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2228 ori