Secretul cresterii economice: Cursul valutar

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:33
2551 citiri
Secretul cresterii economice: Cursul valutar
Germania si-a subevaluat moneda

Economia Germaniei a fost una dintre minunile lumii, in ultimii ani. In timp ce restul Europei a fost in cadere libera, rata de somaj a Germaniei a atins cel mai scazut nivel din ultimele decenii. Secretul: cursul valutar.

Saptamana aceasta, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, clubul economiilor dezvoltate din toata lumea, a publicat cele mai recent "Studiu Economic asupra Germaniei", relateaza New York Times. Cea mai mare provocare cu care se confrunta aceasta tara: gasirea de muncitori.

Raportul recomanda pasi pentru incurajarea femeilor sa lucreze.

"Va felicitam sincer pentru o economie bine gestionata", a spus Angel Gurria, secretarul general al OEDC, intr-un discurs tinut la Berlin. "Modelul de crestere al tarii a fost un success de trecere prin apele furtunoase ale crizei."

Sistemul nemtesc al muncii, strategia de a trece angajatii pe program part-time ca solutie impotriva concedierilor, pare ca a jucat un rol critic in mentinerea ratei de somaj la un nivel scazut.

Insa declinul somajului se datoreaza faptului ca Germania a reusit sa asigure pietele ca moneda nationala este subevaluata, atat in raport cu cele ale statelor vecine, cat si in raport cu restul valutelor din lume. Acest lucru a ajutat exportatorii tarii si a adus afaceri in tara.

In timpul Marii Depresiuni, multe state au incercat sa-si deprecieze monedele pentru a castiga avantaje de export in fata rivalilor. Insa nu a functionat deoarece restul tarilor au raspuns la randul lor cu masuri similare.

Acum, unii dintre vecinii Germaniei nu mai prezinta interes pentru investitori. Nu pot lua exemplul Marii Depresiuni si nu-si pot scadea monedele. Pentru simplul fapt ca nu mai au monede proprii.

Crearea euro in urma cu 12 ani a parut initial a fi o comoara pentru statele care au adoptat moneda unica. Costurile de imprumut au scazut, pe masura ce riscurile monedei au parut ca dispar, iar ratele dobanzilor au convers cu ratele deja joase ale Germaniei.

Insa cele mai multe dintre aceste state nu au luat masuri pentru a mentine costurile muncii la un nivel scazut sau pentru a implementa reforme structurale care sa le permita sa faca fata unui mediu in in care nu mai poti deveni competitive prin deprecierea monedei.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#curs valutar, #cursa valutar euro marca, #rata somaj, #locuri munca germania, #joburi germania, #crestere economica , #Job in Germania