Germania vrea sa taie ajutoarele pentru somerii veniti din alte tari: Este turism social!

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 20:28
5250 citiri
Germania vrea sa taie ajutoarele pentru somerii veniti din alte tari: Este turism social!
Foto: Vimeo

Un nou proiect de lege i-ar putea lasa fara ajutoare sociale pe somerii veniti in Germania din celelalte tari UE in cautarea unui viitor mai bun.

Legea ar urma sa impuna o interdictie pentru 5 ani la accesarea beneficiilor sociale pentru europenii care intra in Germania fara un contract de munca, anunta Deutsche Welle.

Discutiile pe tema proiectului de lege initiat de ministrul Muncii, Andrea Nahles, sunt inca in toi, dar aceasta se bazeaza si pe hotararea Curtii Europene de Justitie de acum cateva luni, care stipuleaza ca cetatenii europeni care se muta in Germania nu sunt indreptatiti sa primeasca imediat ajutoare sociale.

In interiorul granitelor UE, cetatenii fiecarui stat au dreptul de sedere pe teritoriul altui stat membru pana la 3 luni fara indeplinirea formalitatilor de rezidenta.

In acelasi timp, statelor membre li se permite sa refuze acordarea unor beneficii sociale in scopul asigurarii stabilitatii financiare a sistemelor lor sociale.

La inceputul acestui an, 440.000 de europeni beneficiau de ajutoare financiare acordate prin sistemul de asistenta al statului german, a anuntat Ministerul Muncii.

Top 5 este dominat de: polonezi (92.000 beneficiari), italieni (71.000), bulgari (70.000), romani (57.000) si greci (46.000).

Proiectul de lege se bucura si de sustinerea Asociatiei Oraselor si Municipiilor din Germania, presedintele acesteia, Gert Landsberg, declarand pentru ziarul Die Welt: "Libertatea de circulatie in interiorul UE nu inseamna ca cetatenii europeni pot alege sa se stabileasca in tara al carei sistem de asigurari sociale ofera si cele mai cuprinzatoare servicii".

Landsberg a mentionat ca proiectul de lege ar putea impiedica si moda "turismului social" practicat la aceasta ora la scara mare in Europa.

#imigranti europeni Germania, #locuri munca germania, #ajutoare sociale Germania , #Job in Germania