Cum ar fi sa primesti cate 1.000 de euro pe luna doar ca sa-ti vezi linistit de viata ta?

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 10:46
14662 citiri
Cum ar fi sa primesti cate 1.000 de euro pe luna doar ca sa-ti vezi linistit de viata ta?
Foto: Facebook / MeinGrundeinkommen

Ideea salariului minim universal nu mai este doar o propunere prinsa in dezbateri interminabile, ci un proiect aflat in derulare acum in Germania.

Un startup numit Mein Grundeinkommen (Venitul meu de baza) a reusit sa stranga indeajuns de multe fonduri pentru a sustine timp de un an 85 de persoane, printre care si zece copii, cu suma de 1.000 de euro, relateaza The Local, editia germana.

In schimb, acestora nu li se cere decat sa traiasca asa cum vor, intr-un mod cat mai relaxat.

"Multumita primei mele afaceri, am obtinut un venit stabil si am reusit sa imi duc viata intr-un mod creativ si sanatos. Asa am decis sa lansez acest experiment social", povesteste Michael Bohmeyer, fondatorul startup-ului din Germania.

55.000 de donatori au contribuit cu bani pentru a sustine proiectul lui Bohmeyer, iar cei 85 de norocosi au fost alesi din diverse medii sociale, printre ei aflandu-se persoane la limita saraciei, cat si unele aflate la varful carierei profesionale.

"Fara presiunea grijilor zilnice poti deveni mai creativ si poti incerca diverse proiecte", a recunoscut Valerie Rupp, una dintre persoanele selectate in cadrul experimentului pus in practica de Bohmeyer.

Cu ajutorul salariului universal de baza, Rupp a reusit sa aiba grija de copilul ei proaspat nascut si sa isi dedice timpul unei cariere de decorator de locuinte.

Multi dintre cei 85 de participanti in acest proiect au ales sa se dedice unor activitati care le-au transformat vietile in bine, abandonand slujbele solicitante si indreptandu-se spre domenii diverse de activitate: educatie, voluntariat etc.

In 2009, parlamentul german a respins o petitie semnata de 50.000 de persoane pentru acordarea venitului universal de baza, chiar aca 40% din populatie se arata de accord cu aceasta idee.

Statul finlandez insa se arata ceva mai deschis solutiei unui venit stabil al locuitorilor, chiar daca in acest moment proiectul social derulat in Finlanda vizeaza 2.000 de persoane fara adapost.

#experiment social Germania, #salariu universal de baza, #asistenta sociala , #Job in Germania