Restrictiile guvernului britanic privind angajarea unor imigranti romani si bulgari ii incurajeaza de fapt pe acestia sa isi aduca si familiile in Marea Britanie, indica un raport difuzat duminica de Guardian online.
Toate masurile menite sa descurajeze angajarea de imigranti romani si bulgari in Marea Britanie amana realizarea obiectivului financiar al acestora intarziind de fapt intoarcerea la caminele lor, mentioneaza un document elaborat de Agency for Source Country Information (IASCI), transmis ambasadei britanice la Bucuresti.
In prezent, doar muncitori calificati si unii lucratori agricoli straini au dreptul sa munceasca legal in Marea Britanie. Conform amintitului studiu, aceste restrictii contravin de fapt scopului urmarit de Marea Britanie privind imigratia.
Conform documentului, 58% din imigrantii romani intervievati in Marea Britanie au declarat ca vor sa se intoarca in Romania doar dupa ce vor reusi sa economiseasca indeajuns pentru a suplini perspectivele pensiei sau a-si deschide propria afacere. Mai putin de jumatate din cei chestionati (47%) au spus ca le trimit bani familiilor lor in Romania, iar peste doua treimi (68%) afirma ca economisesc bani. Cei mai multi declara ca inainte de a se intoarce acasa vor sa economiseasca in jur de 85.000 de lire sterline.
Director si membru fondator al IASCI, Nicolaas de Zwager, a sintetizat in raportul inaintat misiunii diplomatice britanice in Romania ca romanii din Marea Britanie vor sa economiseasca in medie anual 12.000 euro, dintr-un venit de 29.000 euro, iar orice obstructionare a acestui obiectiv duce la amanarea deciziei lor de reveni acasa. Mai mult, restrictiile autoritatilor britanice in determina pe unii imigranti romani, din care majoritatea muncesc la negru, sa-si aduca in Marea Britanie sotiile si copiii, pentru mai multa siguranta sociala si conditii bune de studiu, conform aceleiasi surse.
Trebuie identificate modalitati vizand asistarea imigrantilor romani, astfel incat acestia sa-si indeplineasca obiectivele financiare propuse si sa se intoarca in Romania. Pe termen lung, prin aceasta metoda va fi oprita migratia romanilor si a bulgarilor in Marea Britanie, a explicat directorul IASCI.
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a luat act de acest raport, insa exista o "letargie institutionala" in domeniu, care "nu face bine" nimanui, a concluzionat Nicolaas de Zwager, citat de Guardian.