Companiile britanice angajeaza tot mai multi imigranti din UE

Joi, 14 Martie 2013, ora 10:20
2294 citiri
Companiile britanice angajeaza tot mai multi imigranti din UE

Angajatorii din Marea Britanie apeleaza din ce in ce mai mult la imigranti din UE pentru a umple golurile de pe piata britanica a locurilor de munca, in pofida eforturilor depuse de ministri pentru a reduce somajul in randul tinerilor.

Mai putin de o treime dintre intreprinderile si organizatiile din sectorul public britanic angajeaza cetateni din UE pe locuri de munca cu calificare redusa, potrivit unui sondaj realizat in randul a 1.000 de angajatori de catre Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), citat de Financial Times.

Conform sondajului, o treime din companiile britanice folosesc agentii specializate de recrutare pentru a angaja imigranti din UE si din afara acesteia.

Raportul CIPD este publicat in conditiile in care guvernul britanic are in vedere masuri pentru a preveni un aflux de muncitori din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor la inceputul anului viitor. Aderarea la UE a opt state in 2004 a dus circa un milion de polonezi si alti cetateni est europeni in Marea Britanie in mai putin de un deceniu.

Raportul, care analizeaza situatia locurilor de munca in domeniul asistentei sociale, a comertului cu amanuntul si hotelier, precum si in sectorul telecomunicatiilor si al asigurarilor, arata ca mai mult de un sfert dintre angajatorii din Marea Britanie au remarcat o crestere a cererilor de locuri de munca din partea cetatenilor UE pe parcursul anului trecut.

Muncitorii din economiile cu probleme, cum ar fi Grecia si Spania, cauta in mai mare masura locuri de munca in Marea Britanie alaturi de imigranti din statele est-europene, arata raportul.

Autorii raportului remarca si faptul ca angajatorii au ales de multe ori muncitori din UE in locul celor din Marea Britanie datorita abilitatilor lor si a eticii muncii, inclusiv a unei mai mari disponibilitati de a lucra peste program.

Insa practica referintelor de la locul de munca - in care angajatii primesc bonusuri pentru a recomanda prieteni si rude - si utilizarea de consultanta de specialitate pentru a recruta lucratori din strainatate au contribuit, de asemenea, la pozitionarea muncitorilor britanici intr-un anumit dezavantaj, se afirma in raport.

#imigranti Marea Britanie, #angajare muncitori imigranti Anglia, #angajari muncitori UE Anglia, #est europeni Marea Britanie , #Job in Anglia