UE: Barbatii trebuie sa fie mai activi in gospodarie pentru a reduce diferenta salariala intre sexe

Joi, 19 Iulie 2007, ora 12:30
1321 citiri
UE: Barbatii trebuie sa fie mai activi in gospodarie pentru a reduce diferenta salariala intre sexe

Barbatii ar trebui sa preia mai multe sarcini in casa pentru a reduce diferenta de plata dintre femei si barbati, a declarat, miercuri, comisarul pentru piata muncii din Uniunea Europeana, intr-un apel catre toti barbatii din UE, informeaza Reuters.

Comisia Europeana a aratat, intr-un raport, ca femeile din cele 27 de state UE castiga cu 15% mai putin decat barbatii, dupa salariul brut pe ora, fata de o diferenta de 17% in 1995, ceea ce indica un progres redus in problema discriminarii sexuale indirecte pe piata muncii.

"Nu sunt semne de imbunatatiri durabile si este pur si simplu inacceptabil", a spus comisarul pentru piata muncii, Vladimir Spidla, care a adaugat ca diferenta de plata intre barbati si femei exista chiar si in cadrul executivului european.

Acesta a mai spus ca barbatii, indiferent daca lucreaza cu norma intreaga sau redusa, contribuie cu sapte ore de munca neplatita in gospodarie. Femeile, pe de alta parte, contribuie cu 35 de ore pe saptamana in cazul in care au o slujba cu jumatate de norma si cu 24 de ore daca lucreaza cu norma intreaga. Spidla a mai spus ca acest lucru face imposibil ca femeile sa dedice la fel de mult timp ca barbatii carierei lor.

"Acesta este, prin urmare, un apel facut barbatilor: este imposibil sa reducem diferenta de plata fara o mai mare contributie acasa", a spus comisarul. "Am avut o experienta de munca neplatita acasa in perioada in care sotia mea a fost bolnava. Este pur si simplu o problema de lipsa de timp. Nu te poti pregati corespunzator, nu poti invata o limba straina, nu ii poti spune angajatorului ca vii mai devreme sau ca stai mai mult la munca", a completat Spidla.kitchen_men2.jpg

Spidla a mai spus ca femeile sunt penalizate prin sistemele salariale, care rasplatesc durata angajarii in majoritatea statelor UE, deoarece femeile trebuie sa isi ia concedii pentru a avea copii. Timpul mai scurt de munca le scade salariile si, in ultima instanta, pensiile. "Este inacceptabil ca unei femei care isi ia concediu timp de opt luni pentru sarcina de doua ori intre varsta de 20 de ani si cea de 30 sa-i fie afectata plata peste 25 de ani si ca acest lucru sa-i scada pensia", a mai spus acesta.

Faptul ca femeile trebuie sa faca munca neplatita acasa le forteaza adesea sa isi caute slujbe mai slab platite sau part-time, ceea ce determina ca anumite sectoare sa fie dominate de angajati femei si o reducere a salariilor. "Atunci cand este un numar mare de femei intr-un sector, salariile scad", a spus Spidla, care a exemplificat prin serviciul civil, educatie, sanatate, serviciile sociale sau vanzari.

Femeile sunt platite mai putin chiar daca sunt, in medie, mai bine educate, deoarece aproximativ 60% dintre absolventii de studii universitare sunt femei. Un "tavan de sticla" le impiedica pe femei sa gaseasca o slujba de conducere, chiar daca sunt calificate pentru acest lucru si exista putine femei in domeniile tehnologic, matematic, in inginerie si stiinta, arata raportul Comisiei.

Pentru a elimina diferenta, Comisia va promova plata egalitara ca un criteriu pentru castigarea unor contracte publice si le va cere statelor UE sa isi stabileasca obiective si termene limita in acest scop. Executivul UE va revizui, anul viitor, legislatia europeana, pentru a stabili daca motivele pentru diferentele de plata sunt tratate corespunzator.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)