Studiu: Aproape 40% dintre companiile din Romania cauta specialisti si manageri

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 12:02
1864 citiri
Studiu: Aproape 40% dintre companiile din Romania cauta specialisti si manageri

Aproape 40% dintre firme cauta specialisti si manageri, Romania numarandu-se printre statele din estul Europei cu cea mai scazuta rata de angajare pe acest segment, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de recrutare Antal International. "Dintre statele din estul Europei care au participat la studiu, Romania este una din tarile cu cel mai scazut nivel de angajare de specialisti si pe segmentul managerial. Rezultatele obtinute de la reprezentantii birourilor din Romania sugereaza ca la inceputul acestui an a existat o cerere foarte mare pentru specialisti. Studiul arata ca in urmatorul trimestru aceasta tendinta va continua, in timp ce nivelul de renuntarea la staff se va reduce dramatic", se arata in studiu.


Astfel, 37% dintre firme au declarat ca sunt in cautarea unor manageri si specilisti, dar in acelasi timp 45% dintre acestia permit profesionistilor sa paraseasca compania.


Studiul Antal releva ca 18% dintre companii se asteapta sa faca angajari in urmatoarele trei luni, iar 5% au sustinut ca vor renunta la personalul managerial si specialisti in urmatorul trimestru.


Polonia are in acest moment cea mai mare rata dintre tarile care au participat la studiu, 90% dintre companii declarand ca doresc sa aduca manageri.


Atat angajatorii din Ungaria, cat si cei din Bulgaria, au un nivel ridicat al recrutarilor fortei de munca, 74%, si respectiv 89%, dar in acelasi timp nivelul celor concediati este mare, de 59%, respectiv 90%. Reprezentantii firmei de recrutare considera ca cele doua tari duc o politica de inlocuire a fortei de munca cu pregatire medie sau slaba cu noi profesionisti, proces ce se apropie de final in ambele cazuri.


In ceea ce priveste Germania , angajatorii recruteaza puternic specialisti si manageri, estimandu-se ca in urmatorul trimestru aceasta cerere va creste, mai ales in randul inginerilor. In acelasi timp, firmele din Marea Britanie sunt optimiste si se asteapta ca ritmul sa creasca in acest an.


Studiul trimestrial al evolutiei angajarilor si disponibilizarilor in cele mai importante piete la nivel mondial a fost realizat la sfarsitul verii, in randul a peste 1.500 de companii din comert , industrie si servici bancare din 14 tari.


Companiile au fost chestionate cu privire la intentia de a angaja sau de a lasa sa plece managerii sau specialistii in urmatorul trimestru, dar si in legatura cu opiniile acestora privind situatia actuala si evolutia pietei cu inalta pregatire.


Antal International acorda consultanta in recrutare pentru pozitii de middle si top management, avand in prezent 46 birouri in 24 tari. In Romania, compania este reprezentata prin sase birouri, in Bucuresti, Iasi, Cluj, Sibiu si Timisoara.