Restrictii pentru muncitorii romani pe piata germana pana in 2014

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 00:45
2292 citiri
Restrictii pentru muncitorii romani pe piata germana pana in 2014

Germania si alte tari care si-au restrictionat piata muncii pentru cetatenii statelor central si est-europene care au aderat la UE in 2004 trebuie sa ridice toate restrictiile la 1 mai, cand expira perioada de sapte ani in care se puteau preleva de o clauza prevazuta in tratatele de aderare, potrivit Newsin. 

Potrivit Sofia News Agency, Germania se teme ca piata interna a muncii va fi invadata de circa 100.000 de muncitori din cele opt state central si est-europene (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia). Dintre acestia, jumatate estimeaza ca vor fi polonezi.

Unii experti sunt de parere ca temerile Germaniei sunt exagerate, pentru ca sunt o serie de factori care descurajeaza imigratia pe piata muncii - bariera de limba, faptul ca in multe cazuri nu sunt recunoscute calificarile profesionale si chiar experientele neplacute ca emigranti in alte tari vest-europene.

In ceea ce-i priveste pe romani si bulgari, care au aderat la UE in 2007, restrictiile in cazul lor se mentin in vigoare pana cel tarziu in 2014.

In prezent, pentru a lucra in Germania, romanii si bulgarii trebuie sa obtina permise de munca. Acestea se acorda anumitor categorii profesionale si numai in anumite conditii.

Potrivit Sofia News Agency, inginerii, doctorii, bucatarii si ospatarii au cele mai mari sanse sa-si gaseasca legal de lucru in Germania.

In total, anul acesta Germania va,i acorda 150.000 de permise de munca pentru muncitori sezonieri din Bulgaria, Romania si Croatia, o cota pe care oficialii bulgari o considera suficienta, intrucat a crescut cu 40.000 fata de anul precedent.

Un bulgar (sau roman) poate obtine permis de munca in Germania numai faca angajatorul dovedeste ca salariul sau si conditiile de munca oferite nu vor fi inferioare fata de cazul angajarii unui german cu aceeasi pregatire.

Potrivit tratatelor de aderare ale tarilor din fostul bloc comunist care au aderat la UE, vechii membri UE pot impune restrictii pe piata interna a muncii pe o perioada de maxim sapte ani de la aderare.

Masura - exceptionala, pentru ca statutul de membru UE presupune libera circulatie a fortei de munca - a fost luata pentru a nu crea dezechilibre majore pe piata muncii din vechiul bloc comunitar. 

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#muncitori romani, #germania, #piata muncii, #restrictii , #Angajari