Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prevederile privind contractele colective de munca, mentinute in proiectul de modificare a CM

Prevederile privind contractele colective de munca, mentinute in proiectul de modificare a CM

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica, vineri, proiectul de act normativ privind modificarea Codului Muncii (CM), prevederile privind contractele colective de munca, care in proiectul initial erau abrogate, fiind mentinute in documentul publicat pe site-ul institutiei, relateaza Mediafax.

Proiectul initial de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX in 29 noiembrie, prevedea abrogarea articolelor 238 - 247, care stabilesc ca aceste contracte colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior sau ca la incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

Articolele care urmau sa fie abrogate mai stabilesc si ca se pot incheia contracte colective de munca la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national sau la nivelul unor grupuri de angajatori.

Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru: toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel, toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, pentru cei incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel sau pentru cei incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

In proiectul pus in dezbatere publica raman valabile si prevederile potrivit carora contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate, executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti si neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul colectiv de munca atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta.

De asemenea, ramane in vigoare faptul ca prevederile contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui, in conditiile legii, ori de cate ori partile convin acest lucru dar si conditiile in care poate inceta contractul colectiv de munca.

Noul Cod al Muncii va mentine si prevederile potrivit carora aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor ori in caz de forta majora iar in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

Proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului Muncii mai propune modificari referitoare la revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta, initiatorii apreciind ca in forma actuala restrictioneaza dreptul la munca prin incalcarea prevederilor Constitutiei si ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul Muncii, la revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

De asemenea, proiectul de modificare vizeaza eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post, instituirea pentru angajator a dreptului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora, modificarea conditiilor in care se poate dispune delegarea salariatului, revizuirea cazurilor de incetare de drept a contractului individual de munca pentru acoperirea anumitor situatii nereglementate in legislatia existenta sau modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective.

"Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala.

Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta", se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul.

Proiectul de lege elimina si interdictia de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora, explicand ca aceasta reprezinta o limitare a angajarilor in perspectiva, limitand atat posibilitatile de dezvoltare ale angajatorului si reducand numarul de locuri de munca disponibile pe piata muncii.

Proiectul de act normativ modifica si termenul de preaviz, prevederile care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata, cele referitoare la agentul de munca sau la timpul de lucru, dar si jurisdictia muncii in ceea ce priveste sarcina probei, in sensul revenirii la procedura consacrata in Codul de procedura civila.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, pana in 20 decembrie. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2247 ori
Citeste mai multe desprecontract colectiv munca codul muncii