Peste 30% din personalul Genpact, angajati prin recomandari interne

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 10:46
5864 citiri
Peste 30% din personalul Genpact, angajati prin recomandari interne

Cel putin 30% dintre angajarile realizate de compania Genpact Romania, subsidiara unuia dintre cei mai importanti furnizori de outsourcing la nivel global, sunt realizate prin intermediul recomandarilor interne, angajatii primind bonusuri pentru atragerea de colegi noi.

Metoda de recrutare este eficienta mai ales atunci cand se cauta vorbitori de limbi mai putin cunoscute, gen turca sau ceha.


"Incurajam angajatii sa ne recomande prietenii lor prin oferirea de bonusuri sau de premii in bilete la diverse evenimente. Este o metoda foarte buna atunci cand cautam oameni din comunitati la care ne este greu sa ajungem. De exemplu, cand am angajat vorbitori de ceha, primii care au intrat in companie i-au adus si pe ceilalti", a declarat pentru Business Standard Sylwia Jagodzinska, senior HR manager al Genpact Romania.

Alte avantaje ale acestui mod de recrutare sunt informarea prealabila in legatura cu mediul de lucru si cultura organizationala, spune reprezentantul Genpact, dar si o mai usoara adaptare a nou-venitilor. Compania realizeaza recrutarile prin intermediul departamentului intern dedicat acestei activitati. In 2007, Genpact a angajat in medie 70-100 de persoane lunar, triplandu-si, in decursul unui singur an, personalul.


"Lunar, Genpact angajeaza la nivel global peste 1.000 de persoane, avand o dezvoltare exploziva in toate centrele in care opereaza", spune managerul HR. Cele mai multe angajari sustin desfasurarea de noi proiecte, nefiind cauzate de rata fluctuatiei de personal, explica Jagodzinska.

Genpact Romania are in prezent peste 1.100 de angajati si prevede angajarea, pana la finalul anului, a altor catorva sute de persoane pentru centrele din Cluj-Napoca si Bucuresti. Majoritatea pozitiilor pentru care se fac angajari sunt in segmentul "finante-contabilitate", principalul serviciu oferit de Genpact - alte arii fiind suportul IT si serviciile comerciale.


Cele mai multe recrutari se realizeaza la nivel entry level si specialisti, politica firmei fiind de a-si dezvolta angajatii prin mecanismul de promovare in cadrul companiei. Pana cand un angajat entry level sa devina productiv, dureaza intre patru si zece saptamani, in conditiile in care primele doua luni in companie sunt ocupate cu programele de training.

Compania detine circa 60 de traineri de proces certificati, care ii sprijina pe nou-veniti in invatarea proceselor. Printre profilele mai dificil de gasit in Romania sunt cele de specialisti in domeniul calitatii, cu experienta in lucrul cu metodologiile Six Sigma si Lean. Recrutarea pentru o pozitie cu nivel mediu de specializare dureaza intre opt si zece saptamani.

Daca este necesara angajarea unui specialist de nisa, perioada de recrutare se prelungeste, mentioneaza managerul HR. In cadrul Genpact, angajatii primesc, pe langa salarii, bonusuri lunare, ca urmare a indeplinirii obiectivelor, sau premii cu valoare financiara prin care li se recompenseaza rezultatele deosebite. Printre concurentii Genpact pe piata locala de BPO (Business Process Outsourcing) se numara Wipro, CGS sau Accenture.


Genpact


    * Are peste 1.100 de angajati in Romania

    * In 2007, a angajat intre 70 si 100 de persoane lunar

    * La nivel global, ritmul de angajare este de cel putin 1.000 de persoane lunar

    * Pozitii greu de ocupat: specialisti in domeniul calitatii