Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul Cod al Muncii: 12 ore/zi si lucru sambata ?

Noul Cod al Muncii: 12 ore/zi si lucru sambata ?

Dupa zvonuri privind ziua de munca de 12 ore si simplificarea procedurilor de concediere, cele mai noi informatii despre noul Cod al Muncii tinut la secret de Guvern sunt despre posibilitatea de a lucra sambata, ziua de weekend urmand a fi luata intr-o alta zi a saptamanii.

Astfel de informatii ii ingrozesc pe sindicalisti, dar patronatele spun ca nu se mai poate continua cu o legislatie invechita si ca aceasta trebuie modernizata, in ton cu modificarile de pe piata muncii, potrivit InCont.ro.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) vrea, de exemplu, introducerea "contului de timp" in interval de o luna. Acesta presupune posibilitatea ca timpul de lucru sa fie prelungit mai mult de 8 ore, daca exista comenzi sau proiecte care trebuie terminate repede.

"Daca am treaba, stau la serviciu 12 ore, daca nu am, plec acasa, de ce sa tai frunza la caini pana se fac cele 8 ore legale de munca?", explica secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

AOAR cere si reglementari privind munca de acasa - teleworking-ul, inchirierea de forta de munca si simplificarea procedurilor de concediere.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, spune si el ca legea actuala creeaza bariere birocratice in calea angajarilor si a concedierilor.

Organizatia lui cere si ca angajarile cu durata determinata sa devina mai frecvente, sa se reglementeze contractele individuale cu timp partial sau sa existe posibilitatea incheierii de conventii civile pentru activitatile sub doua ore pe zi.

Principala batalie care se da pe modificarea Codului Muncii este legata de eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national si, in general, a tuturor reglementarilor cu caracter general.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2914 ori
Citeste mai multe despreangajati cod lucru muncii salariu