Ministerul Economiei face angajari

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 13:34
2150 citiri
Ministerul Economiei face angajari

Ministerul Economiei va majora in 2009 numarul de angajati Romarm Bucuresti si Avioane Craiova cu 300 de persoane, la 1.600, pentru a mentine in activitate companiile din industria de aparare si ca urmare a neprivatizarii acestora, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de institutie, precizeaza Mediafax.

"Ulterior emiterii hotararii de Guvern 1.666/2008 privind aprobarea numarului mediu maxim de personal pe anul 2009, ca urmare a efectelor crizei economice si datorita nefinalizarii unor activitati de privatizare la agentii economici din acest sector, situatia unor operatori economici din industria de aparare s-a deteriorat, fapt care a condus la diminuarea acoperirii cu comenzi/contracte a capacitatilor de productie pentru aparare", se arata in document.

Astfel, numarul de salariati ai Romarm va creste in acest an de la 1.200 la 1.300, iar personalul Avioane Craiova se va tripla la 300 de persoane.

Pentru a sustine majorarea personalului celor doua companii Ministerul Economiei va majora fondurile salariale cu sapte milioane de lei, suma ce va fi inclusa la rectificarea bugetului pe 2009, la 37 milioane lei.

"Pentru anul 2009, prin Hotararea Guvernului 1.666/2008, s-a stabilit ca numarul mediu maxim de personal care beneficiaza de prevederile Ordonantei de urgenta 95/2002 privind industria de aparare sa fie de 1.300 fata de 1.600 in anul 2008, desi in situatia actuala, tinand cont si de privatizarile care nu s-au finalizat, era necesara prevederea unui numar cel putin egal cu cel din anul 2008", potrivit Ministerului Economiei.

Numarul de salariati din industria de aparare se stabileste anual, prin hotarare de Guvern, la propunerea ministerului de resort.

Potrivit Ministrului Economiei, contextul actual in care opereaza companiile din industria de aparare trebuie gandit, atat prin perspectiva necesarului fortelor sistemului national de aparare, cat si a indeplinirii obligatiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO si UE.

In acest sens, capacitatile care pot satisface necesarul pentru nevoile fortelor sistemului national de aparare trebuie protejate. "Acest lucru este posibil numai prin alocarea resurselor necesare care sa asigure continuarea restructurarii si privatizarii industriei de aparare, precum si a compatibilizarii tehnicii de aparare cu cea existenta la nivel european si international. Datorita conditiilor geopolitice privind evolutia pietelor interne si externe de armament, precum si a esuarii unor actiuni de privatizare in acest sector, exista in prezent perspectiva pierderii personalului calificat, pana la nivelul imposibilitatii desfasurarii activitatii operatorilor economici", mentioneaza proiectul de act normativ.

Ministerul Economiei considera ca nivelul de 1.600 angajati ai celor doua companii este minimul necesar pentru mentinerea salariatilor incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.

Procesul de privatizare al Avioane Craiova a fost reluat in luna octombrie a anului 2008 prin publicarea anuntului de vanzare a pachetului de actiuni detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fostul actionar majoritar al companiei. Singura oferta de cumparare a fost prezentata de Alenia Aeronautica din Italia. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la 4 aprilie, ca oferta facuta de Alenia Aeronautica pentru privatizarea Avioane Craiova este una "relativ competitiva".

#angajari, #aparare, #criza, #de, #economica, #industria, #salariati , #Angajari