Mihai Nichisoiu, Tradeville: Sa fii analist pe piata de capital inseamna sa urmaresti cotatiile pana si la Ateneu

Luni, 31 Martie 2014, ora 17:14
3517 citiri
Mihai Nichisoiu, Tradeville: Sa fii analist pe piata de capital inseamna sa urmaresti cotatiile pana si la Ateneu

Daca v-ati gandit vreodata cum e sa fii analist intr-o companie de brokeraj, trebuie sa stiti ca aceasta meserie este una dintre cele mai antrenante si fascinante din domeniul financiar-bancar, intrucat presupune sa fii conectat 24/24 cu pietele si sa iti adaptezi in mod continuu analizele, cu fiecare informatie si reactie din piata.

"Ca analist pe pietele de capital, nu ai cum sa te plictisesti, ci dimpotriva, trebuie sa fii capabil sa tii pasul cu informatiile care apar din toate directiile si care pot influenta pietele sau companiile pe care le urmaresti.

In fiecare dimineata, trebuie sa vad ce s-a intamplat peste noapte si sa imi dau seama cum se va aseza lumea in acea zi, iar acest lucru presupune sa citesc foarte mult si apoi sa reflectez asupra directiilor posibile in care se vor stabiliza pietele.

Acest proces este continuu, iar formarea ca analist se face in multi ani de studiu", spune Mihai Nichisoiu, senior analist la compania de brokeraj Tradeville.

Indiferent daca este in timpul programului sau nu, un analist este conectat in permanenta la informatiile din piata pentru a le aseza intr-o ordine logica si reflecteaza ce impact pot avea acestea asupra economiei si, implicit, asupra investitorilor.

"Aceasta meserie preuspune multa munca, pasiune pentru domeniu si studiu individual. In plus, presupune sa fii conectat continuu la tot ce se intampla in economie, ceea ce nu multi sunt dispusi sa o faca.

De 13 ani de cand practic acest job nu a trecut o zi in care sa nu fi fost conectat la cotatiile bursiere, indiferent daca eram in concediu, la un concert sau la masa", adauga Mihai Nichisoiu.

Un alt aspect care face meseria de analist atat de speciala consta in gradul foarte mare de obiectivitate pe care il presupune.

"Fie ca esti corect sau nu in presupunerile pe care le faci, la finalul zilei piata iti va spune daca ai avut dreptate. Nu te poti ascunde dupa tertipuri, pentur ca jobul de analist este extrem de obiectiv", spune analistul Tradeville.

Pentru a deveni un analist de succes, trebuie sa fii autodidact si sa ai norocul sa lucrezi alaturi de un analist pasionat. Acest job pune foarte mare accent pe efortul personal al fiecaruia, pe dedicare si autonomie" spune Nichisoiu.

In conditiile in care nu exista cursuri de formare ca analist pe pietele financiare, aceasta meserie practic se fura, se dobandeste prin studiu individual sau de la profesionisti din domeniu.

Cel mai mari satisfactii

Pe langa toate provocarile pe care le aduce, meseria de analist vine la pachet si cu o serie de satisfactii valoroase pentru fiecare practician, acestea fiind diferite de la un specialist la altul.

Pentru Mihai Nichisoiu cele mai mari satisfactii din experienta sa ca analist au fost momentele in care a scris despre o tendinta pe care o intuia, iar dupa cateva zile aceasta tendinta era confirmata si consemnata in prestigiosul ziar Financial Times. Si are o colectie importanta de astfel de ziare, stransa din 2008 incoace.

"Ultima oara s-a intamplat in aprilie 2013, cand am scris ca aurul urmeaza sa se prabuseasca, iar dupa cateva zile Financial Times titra: Cea mai severa depreciere a aurului din '83", conchide analistul de la Tradeville.

Mihai Nichisoiu este Global Macro Strategist la Tradeville din vara 2007. Are o experienta de peste 10 ani pe pietele financiare internationale. A fost primul editorialist roman pentru FXstreet.com in 2003, cel mai important site FOREX din lume, si castigator al unui concurs international de tranzactionare in 2005. Ofera asistenta de investitii exclusiv clientilor Tradeville, iar din vara acestui an este, de asemenea, consultant pentru Global Investing Fund, primul fond de investitii global macro din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#meserie analist bursa, #analist bursa, #analist Tradeville , #Angajari