Manpower: Romania, cele mai bune perspective pentru angajare din Europa

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 11:28
1958 citiri
Manpower: Romania, cele mai bune perspective pentru angajare din Europa

Perspectivele pentru angajare din Romania s-au inrautatit usor pentru primul trimestru al anului viitor, dar raman cele mai bune in randul tarilor din Europa cuprinse intr-o ancheta de conjunctura a agentiei de recrutare Manpower.

Astfel, ancheta desfasurata in randul angajatorilor arata pentru Romania un sold conjunctural (diferenta intre procentul asteptarilor de crestere a angajarii si cel al estimarilor de scadere a numarului de salariati) de +16%, fata de +21% in ultimul trimestru al acestui an.

Totusi, incepand din al doilea trimestru al acestui an, de cand Romania este inclusa in ancheta Manpower, perspectivele de angajare au scazut in mod constant.

In Europa, perspective bune de angajare pentru primul trimestru din 2009 mai au Polonia (+12%), Elvetia (+8%), Olanda (+8%), Belgia (+6%), Norvegia (+6%), Suedia (+5%), Germania (+4%) si Grecia (+3%), in timp ce perspective sumbre in privinta angajarilor au fost detectate in Irlanda (-12%), Spania (-9%) si Italia (-9%).

In randul celor 33 de tari incluse in ancheta Manpower, cele mai bune perspective de angajare pentru primul trimestru din 2009 sunt in Peru, India, Costa Rica, Canada, Romania, Columbia, Africa de Sud, Australia, Polonia, Statele Unite si China.

Peste 71.000 de angajatori din lume au participat la studiul Manpower, care le-a cerut sa raspunda la intrebarea: "Cum credeti ca va evolua numarul de angajati de la firma dumneavoastra in primele trei luni din 2009 in comparatie cu trimestrul actual?".

Totusi, in contextul actualelor conditii economice, cea mai raspandita abordare in randul angajatorilor este de a astepta sa vada ce urmeaza.

"Primul trimestru din 2009 va fi marcat de o incetinire notabila", avertizeaza Manpower, care estimeaza ca firmele nu-si vor mari numarul de salariati pana nu vor detecta primele semnale economice pozitive.