Invizibil la birou? 6 cai spre o imagine pozitiva

Joi, 11 Februarie 2010, ora 16:50
2370 citiri
Invizibil la birou? 6 cai spre o imagine pozitiva

Desi H.G. Wells a scris faimoasa poveste “Omul invizibil” acum mai bine de 100 de ani, ar fi putut la fel de bine sa fi scris despre tine. La birou, ti s-a refuzat promovarea de mai multe ori si nu esti niciodata omul la care se apeleaza in caz de urgenta.

Daca asa stau lucrurile, este momentul sa te gandesti cum sa-ti cresti vizibilitatea.

Desi e mereu important sa iesi in evidenta printre colegii tai, sa devii valoros si sa te distingi de ceilalti la locul de munca este si mai important in economia actuala. Unele firme ar putea inca sa mai reduca din personal, in timp ce altele cauta noi lideri care sa ajute organizatia in timpul recuperarii, scrie Robert Half International.

Iata cateva strategii si tactici care te pot ajuta sa-ti cresti vizibilitatea:

1.    Creste-ti eforturile de PR

Lipsa ta de vizibilitate ar putea sa fie pur si simplu rezultatul unor relatii saracacioase si a unui PR slab din partea ta. Seful tau stie la ce proiecte lucrezi? Gandeste-te sa pregatesti un raport regulat, care sa detalieze sarcinile cele mai relevante si contributiile pe care le poti prezenta managerului tau la sedinte. De asemenea, mentioneaza orice complimente sau multumiri de care ai avut parte din partea celorlalti colegi.

2.    Nu face parte din decor

Inainte sa participi la sedinte, revizuieste-ti punctele pe care vrei sa le abordezi si cauta momente in care iti poti oferi opinia. Nu fi timid in aceasta privinta. De asemenea, cauta ocazii de a tin prezentari cu privire la noi idei, organizare, angajari etc.

3.    Cunoaste-ti punctele slabe – si pe cele forte

Inainte de a cauta metode de a te vinde, evalueaza-ti sincer abilitatile profesionale. Desi ar trebui sa te abtii de la a-ti afce publice slabiciunile, fii atent la orice imbunatatire care te-ar putea ajuta sa-ti faci treaba mai bine sau sa te valorifice in fata sefului. Poate ca este nevoie de un om care sa trimita notite in mod regulat clientilor sau altor departamente. Imbunatateste-ti abilitatile de a comunica in scris si poti prelua aceasta responsabilitate.

De asemenea, este important sa-ti cunosti abilitatile, astfel incat sa poti cauta ocazii de a le folosi pentru a-ti construi reputatia dpret expert intr-un anumit domeniu. De exemplu, ai abilitati exceptionale de organizare? Ofera-te voluntar sa stabilesti un program, sa planuiesti activitati si sa iei notite la diverse sedinte si intruniri.

Daca nu esti sigur care sunt punctele tale forte si care iti sunt slabiciunile – sau daca vrei sa fii sigur ca autoevaluarea ta e reala – consulta-te cu un om de incredere pentru a obtine un feedback sincer.

4.    Da dovada de initiativa

Toata lumea a participat la sedinte in care se asterne linistea cand se cauta voluntari pentru un anumit proiect. Insa daca accepti sa preiei sarcini care nu fac parte din indatoririle tale zilnice, mai ales acelea pe care nu le vrea nimeni altcineva, ai mari sanse de a-ti creste vizibilitatea.

Vei arata ca esti un colaborator valoros si ca esti in stare sa-ti intaresti sau sa-ti imbunatatesti setul de aptitudini. In plus, fii atent la proiectele interdisciplinare. Participarea la astfel de initiative este un mod excelent de a-ti construi o reputatie in intreaga companie si de a-ti extinde reteaua de contacte.

5.    Cauta masuri de reducere a costurilor

Toate companiile cauta metode de a taia costurile. Ai vreo sugestie pentru a-ti ajuta firma sa realizez acest lucru? Scrie un memo succint, care sa includa ideea ta si un plan de implementare. Astfel, te vei pozitiona drept un angajat constient de realitate si devotat succesului companiei.

6.    Priveste imaginea de ansamblu

Lipsa profesionalismului sau un istoric de decizii proaste ti-ar putea oferi vizibilitatea pe care o cauti, insa din motive gresite. Desigur, orice publicitate, buna sau proasta, este tot publicitate. Insa vrei sa ai o reputatie de angajat serios, constiincios si profesionist, nu de un pierde-vara, neserios, niciodata om de baza etc. Asadar, asigura-te ca nu-ti subestimezi eforturile de a construi o reputatie pozitiva prin intermediul deciziilor proaste.

Sa devii vizibil si cunoscut nu este un lucru care se intampla peste noapte. Insa cu abordarea potrivita, vei iesi treptat la lumina, prin intermediul muncii, abilitatilor si contributiilor tale.

#invizibil birou reputatie imagine job cariera angajat companie sef , #Angajari