Primele luni din 2011 aduc o nota de optimism pentru piata muncii din Romania aflata in crestere, in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior. Este nevoie atat de oameni cu studii medii cat si de oameni cu studii superioare, noul Cod al Muncii vine in sprijinul angajatorilor, iar multinationalele sunt cele care vor da startul unui nou flux de angajari de personal, este de parere Daniela Serban, Director de recrutare Succes TGM.
Ce fel de angajati sunt mai cautati acum: cu studii medii sau superioare?
Si studii medii si superioare pentru ca noi ne-am extins acum si international si vrem sa aducem business din toate domeniile.
Avem nevoie si de absolventi de facultate, avem nevoie de specialisti IT , mai avem nevoie de cadre medicale dar avem nevoie si de oameni din constructii, de oameni din domeniul hotelier, deci sunt din ambele categorii.
Cum au evoluat angajarile in aceste domenii pana acum?
Pe retail nu am vazut o crestere fenomenala si nici pe Telecom.
Cele mai dinamice domenii in acest moment sunt in domeniul hotelier, iar constructiile au luat si ele un avant usor.
Cum va influenta flexibilizarea Codului Muncii pentru munca temporara piata angajarilor in acest an?
Din punctul de vedere al angajatorilor eu cred ca este un punct forte in acest moment pentru ca isi pot alege foarte bine forta de munca, oamenii cu care muncesc sa fie si profesionisti in acel domeniu.
Oamenii in general se vand foarte bine la un interviu. Proba practica schimba putin ecuatia. Un angajator nu are cum sa isi ea seama de angajat decat dupa ce il vede si in proba practica.
Noul Cod al Muncii cred ca va fi in favoarea angajatorului. In cel mult un an de zile sper sa vedem un rezultat, iar beneficiile vor fi vizibile prin productivitatea muncii si calitatea ei.
Ce politica au firmele care au renuntat la o parte din personal dupa venirea crizei?
Firmele care au renuntat la personal nu prea vor sa reangajeze.
Din ce am vazut, o mare deschidere este pentru companiile caure au fost in stand-by in aceasta perioada de criza.
Cei care nici nu au facut angajari, dar nici nu au dat afara acestia pot face recrutari, ceilalti inca nu.
Nu stiu daca aceste companii asteapta un semnal de la piata sau poate doar de la businessul lor sa creasca.
Care sunt regiunile din tara unde asteptarile in privinta reluarii recrutarii sunt mai mari?
In marile centre industriale precum Bucuresti, in care exista o mare capacitate de forta de munca, Craiova, in Iasi am vazut miscari foarte frumoase si bune, Constanta pentru ca e vremea litoralului dar nu in ultimul rand si Clujul este un mare centru.
Cine va da startul recrutarilor: sectorul IMM-urilor sau multinationalele?
Multinationalele vor da startul recrutarilor pentru ca IMM-urile in acest moment inca se tem, neavand parte de o creditare din partea societatii si a Bancii Nationale si pentru ca inca nu avem produse de IMM de creditare ca sa poata inceapa productia.
Nu au cum sa isi dezvolte o afacere si automat nu vor face nici angajari.
Multinationalele cam la 5 ani reinnoiesc tot ce inseamna resurse umane pentru ca omul la un moment dat se plafoneaza, are nevoie de ceva nou si atunci migreaza de la o institutie la alta.
Un om dintr-o multinationala nu se va duce niciodata la o companie mai mica, ci tot o multinationala. Automat fluxul de personal va fi la multinationale.