George Butunoiu: 6 luni, fara angajari

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 20:07
4155 citiri
George Butunoiu: 6 luni, fara angajari

"Cu siguranta, nu se va face nici o angajare in urmatoarele 6 luni si, in nici un caz, nu se poate vorbi de anumite domenii in care sa se faca angajari. Multe persoane care nu-si vor mai gasi loc de munca vor fi obligate sa treaca la antreprenoriat, ceea ce e foarte bine si pentru societate, si pentru cei din jur", a declarat George Butunoiu, Managing Partner George Butunoiu Executive Search, intr-un interviu Bloombiz.

Cum va evolua piata joburilor pana la sfarsitul anului 2009?

Acesta este un mister pentru toata lumea, atat pentru guvernanti cat si pentru directorii de companii. Toti isi fac planuri de asteptare, dar nimeni nu indrazneste sa-si faca niste planuri credibile pentru urmatorul an, in ceea ce priveste angajarile.

In cazul in care isi fac, isi fac 2-3 planuri de rezerva, de la cel mai pesimist pana la unul moderat, aproape de optimist. In ziua de azi, sunt putine persoane care au un optimism moderat.

Cu siguranta, nu se va face nici o angajare in urmatoarele 6 luni si, in nici un caz, nu se poate vorbi de anumite domenii in care sa se faca angajari.

Cum a modificat criza psihologia la nivelul pietei muncii?

In primul rand, aceasta criza a facut mult mai mult bine decat rau pentru ca a readus lucrurile la o stare de normalitate.

Mai degraba, normalitatea e ceea ce se intampla acum decat ce se intampla inainte in 2007 si 2008.

Practic, i-a facut pe angajati si pe angajatori sa revina cu picioarele pe pamant si sa vada care e starea normala a lucrurilor.

Care credeti ca sunt domeniile care au resimtit cel mai acut aceasta problema?

In general, domeniile care au produse care nu sunt de stricta necesitate. Pot sa spun, mai degraba, cine a resimtit criza mai putin: mancarea, medicamentele, serviciile medicale.

De asemenea, telecomul a fost afectat ceva mai putin pentru ca acolo au foarte multi clienti cu valori foarte mici si, cand e vorba de valori foarte mici, lumea nu-si face socoteli chiar daca acele valori, puse cap la cap, dau o suma mare in buget.

Nu stai sa te gandesti prea mult cand vorbesti la telefon.

In schimb, toate companiile care vand bunuri si servicii scumpe au fost afectate si vor fi, in continuare.

Care sunt cele mai cautate joburi in aceasta perioada?

Nu poate nimeni sa spuna ca intr-un anumit domeniu sunt joburi mai cautate decat in altele.

Sunt cateva diferente mici, poate programatorii sa fie mai cautati pe piata muncii, insa nu e atat de semnificativ.

Care va fi trendul, dupa ce se va termina aceasta criza?

Aceasta criza este o revenire la normalitate, iar aceasta stare va dura ceva. Daca vor merge lucrurile, oamenii vor uita, insa nu chiar atat de usor.

In primul rand, vor ramane business-urile serioase, ceea ce e foarte bine pentru societate, se va reveni cu siguranta la acel model romantic de antreprenoriat cu firme de bucatarie si de garaj, asa cum au inceput toti marii antreprenori.

Asa e normal: cand cineva doreste sa-si deschida o firma incepe de jos. In ultimii ani, aproape ca nu mai vedeai asa ceva.

Fiecare se gandea, mai intai, sa-si ia sediu intr-un anumit business center sau sa angajaze oameni, sa-si cumpere masini si abia apoi se ocupau, cu adevarat, de firma.

Asta a afectat destul de mult spiritul antreprenorial, intrucat normal e sa incepi cu nimic sau cu foarte putin.

Cine face lucrurile cu mai putin sau cu nimic de la inceput, cu siguranta va avea mai mult succes.

Multe persoane care nu-si vor mai gasi job vor fi obligate sa treaca la antreprenoriat, ceea ce e foarte bine si pentru societate, si pentru cei din jur.

Ce parere aveti despre ce a declarat ministrul de finante: pana in 2015 salariul mediu de la stat va fi mai mare ca cel din privat cu 31%?

Ce declara acest ministru de finante nu are nici o relevanta, fie ca s-ar putea sa fie adevarat sau nu.

Daca va fi adevarat, o sa fie din intamplare, daca nu, tot din intamplare. Ce declara acest om nu are absolut nici o justificare, nici o baza reala.

Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si faca vreun plan, oricat de sumar, pe ceea ce se spune in prezent.

Exista diferente intre manageri romani si expati?

Aceste diferente nu mai sunt de multi ani.

Noi, aici, in ultimii ani, cand facem recrutari pentru pozitii de top, nu cautam romani sau straini, pentru ca nu e absolut nici o diferenta. Sunt luati in calcul, in egala masura.

Cum vedeti legatura intre cariera, functia de recrutare si a avea profil pe un site de socializare?

Ii creste sansele, cu siguranta, daca isi pune CV-ul pe anumite site-uri. Cu cat ii cresc aceste sanse, este greu de spus.

Companiile angajeaza din ce in ce mai multe persoane prin aceste site-uri. Asta va fi trendul.

In recrutare sunt cateva faze distincte.

Este faza de sourcing, cand identifici candidatii potentiali, evaluarea lor si discutiile. Partea de sourcing se va duce in intregime catre internet. Aceasta este tendinta, de mai mult ani, in tarile dezvoltate.

Cu siguranta va fi si in Romania. Firmele de recrutare, la randul lor, vor face apel la internet pentru a identifica candidatii si atunci  diferentele si competitia intre firmele de recrutare se vor baza pe evaluarea candidatilor.

#angajati, #de, #joburi, #loc, #munca, #muncii, #piata , #Angajari