Firmele private din Romania fac disponibilizari in 2009

Luni, 11 Mai 2009, ora 15:51
1555 citiri
Firmele private din Romania fac disponibilizari in 2009

Mai mult de 30% dintre companiile private din Romania vor face disponibilizari in 2009, pentru a reduce costurile, in timp ce 41% si-au programat pentru acest an un buget de salarii mai mic, ca urmare a evolutiei negative a economiei, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Hewitt Associates.

Reducerea bugetelor de salarii se bazeaza pe scaderea performantei financiare a companiei, anticipata de aproape 30% dintre respondenti, avand in vedere evolutia negativa a economiei, reiese dintr-un studiu al Hewitt, firma americana reprezentata in Romania de Monday Insight Consulting, precizeaza Mediafax.

In ceea ce priveste rezultatele financiare anticipate, 14,8% dintre firmele chestionate previzioneaza o crestere a performantei economice in acest an, in ciuda evolutiei economice, iar 19,7% considera ca afacerile vor stagna.

Un procent de 21,3% au raspuns ca nu au "nicio idee" despre cum vor evolua indicatorii economici.

"Ponderea celor care nu stiu cum va evolua performanta lor economica este foarte mare in Romania, spre comparatie, in Europa Centrala si de Est acestia reprezinta doar 1,4%", a declarat, la prezentarea studiului, Svetlana Simidchieva, reprezentant pentru Romania al Hewitt.

Pentru a reduce din cheltuieli
, companiile aleg in primul rand sa nu mai faca angajari, 52,4% dintre cei chestionati recunoscand ca nu vor mai face recrutari, si sa inghete salariile, modalitate indicata de 49% dintre intervievati.

La reduceri de personal vor recurge 32,7% dintre firmele chestionate, in timp ce doar 8,2% au in vedere scaderea salariilor managementului, procent similar cu cel care vor sa reduca remuneratiile tuturor angajatilor.

De asemenea, 36% dintre companii vor creste intervalul la care se opereaza cresteri salariale.

In ceea ce priveste bugetul de salarii, 41% dintre respondenti au apreciat ca vor reduce fondurile pentru acest an, iar 46% ca-l vor mentine la nivelul din 2008. Sunt si companii care si-au bugetat cresterea fondurilor pentru salarii in acest an, masura indicata de 13% dintre firmele chestionate.

Si cand vine vorba de beneficiile acordate in functie de performanta, firmele au viziuni diferite, astfel ca 49% spun ca vor scadea cu mai putin de 10% bugetul pentru aceste plati, iar 43% ca il vor reduce cu mai mult de 10%.

Circa 8% dintre respondenti au in vedere cresterea cu 10% a bugetului pentru beneficii.

Studiul a fost realizat in aceasta primavara, fiind finalizat in luna aprilie, pe un esantion de 61 de companii multinationale si locale, din industria farmaceutica, FMCG, bancara, IT si productie.

#firme, #private, #disponibilizari, #costuri , #Angajari